Meer hulp voor kansrijke bijstandsgerechtigden

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten steken meer energie in kansrijke dan in kansarme bijstandsgerechtigden. Maar juist die laatste groep heeft meer begeleiding nodig om uit de bijstand te komen. Dat stelt de Inspectie Werk en Inkomen (IWI) in een maandag verschenen rappport.

Het beleid van gemeenten, die financieel verantwoordelijk zijn voor de uitkering, is er op gericht mensen zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen. Het streven is dat mensen die in de bijstand komen binnen een jaar de bijstand weer hebben verlaten, óf een aanbod hebben voor een traject dat hen moet helpen weer aan het werk te komen.

Maar de helft van de mensen die in de bijstand komen, heeft na een jaar nog steeds een uitkering. Van hen heeft 60 procent nog geen aanbod gehad voor een traject, zo concludeert de IWI op basis van onderzoek naar dossiers in de periode januari 2005 tot maart 2006.

Work First

De inspectie vindt dat het eerste jaar juist benut moet worden om mensen te activeren. Want het eerste uitkeringsjaar is de periode dat de kans weer uit de bijstand te komen het hoogste is. In dat jaar krijgt ongeveer een op de drie bijstandsgerechtigden een traject aangeboden als Work First, arbeidsbemiddeling of scholing.

Dat gemeenten weinig trajecten aanbieden aan bijstandsgerechtigden, ligt volgens IWI niet aan het geld. De meeste gemeenten houden geld over op hun budget daarvoor.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden