Cijfers bij het nieuws

Meer hernieuwbare energie uit biomassa, vooral door stoken in kolencentrales

In Nederland werd in 2020 minder energie verbruikt dan het jaar ervoor, biobrandstoffen wekten juist meer energie op. Het meestoken van biomassa in kolencentrales is één van de voornaamste redenen dat het aandeel van hernieuwbare energie in Nederland steeg, maar de toekomst lijkt aan wind- en zonne-energie.

Sjors Hofstede
Een biomassacentrale in Egchel nabij een woonwijk.  Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
Een biomassacentrale in Egchel nabij een woonwijk.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Steeds meer hernieuwbare energie uit biomassa

In Nederland is in 2020 zo’n 3 procent minder energie verbruikt dan een jaar eerder, maar het energieverbruik met biomassa als bron neemt juist toe. Het verbranden van onder meer biogas, biobenzine en houtproducten leverde 10 procent meer energie dan in 2019. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Die toename komt nagenoeg volledig doordat, voor extra energie, meer biomassa wordt meegestookt in kolencentrales. Vorig jaar ging dit om 20 petajoule aan energie, ruim twee keer zoveel als in 2019 en zeven keer zoveel als in 2018. De grootste bijdrage aan het energieverbruik van biomassa komt nog wel van vloeibare biobrandstoffen.

In 2020 werd 6 procent van de totale hoeveelheid gebruikte energie in Nederland opgewekt door biomassa. Met name hierdoor steeg het aandeel van hernieuwbare energie in Nederland, van 8,8 naar 11,1 procent van het totale verbruik. Dit is nog steeds minder dan de EU-richtlijnen voor 2020, die lagen op 14 procent.

Zonne- en windenergie fors meer gesubsidieerd dan biomassa

Biomassa is al sinds het begin van de CBS-metingen in 1990 de voornaamste bron van hernieuwbare energie in Nederland, maar het aandeel van wind- en zonne-energie wordt steeds groter. Afgelopen jaren zijn deze technologieën ook fors meer gesubsidieerd dan biomassa, waarvoor sinds 2016 minder overheidsgelden beschikbaar zijn gesteld. Zo werd in 2019 voor wind- en zonne-energie respectievelijk 5- en 4 miljard euro aan subsidie uitgetrokken, en voor biomassa ruim één miljard. In de jaren voor 2016 kregen biomassa-projecten bijna evenveel subsidie als ondernemingen in wind- en zonne-energie samen.

Biomassa geldt als bron voor hernieuwbare energie omdat planten die de uitstoot opnemen, later weer als biomassa kunnen dienen. Toch is het omstreden, vanwege zorgen over bomenkap en tijd die bomen nodig hebben voor groei.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden