Meer hbo-instellingen in slaapstad Almere

Met zeker zestien opleidingen in een nieuw hbo-gebouw en meer agrarische opleidingen erbij, komt de Flevopolder als kennisregio tot leven. Nog even, en er lopen 6.000 studenten rond.

Studenten moeten de slaapstad Almere wakker kussen. Horecabazen, ondernemers, sportverenigingen, culturele instellingen en niet in de laatste plaats de gemeente hebben torenhoge verwachtingen van de komst van honderden extra hbo-studenten naar de stad het komend studiejaar. Dat bleek vorige week op de bijeenkomst Studentenstad Almere.

Het hoger onderwijs in Almere begon ruim tien jaar geleden aarzelend met de opleiding Information Engineering van de Hogeschool van Amsterdam. 'De studenten hadden les in een ruimte bij het station, boven de Febo', vertelt praeses Rik van der Vliet van Endzjin, de 'eerste en tot dusver enige' studentenvereniging in Almere met 150 leden, en een van de initiatiefnemers van de bijeenkomst. 'Als er een trein langskwam, werd de les onderbroken.'

Maar die tijden zijn voorbij. Hogeschool Windesheim Flevoland betrekt komend studiejaar een groot en zichtbaar gebouw in het centrum, met zestien opleidingen. En ook de Christelijke Agrarische Hogeschool heeft grootse uitbreidingsplannen in Almere. Vanaf september kunnen er dus zo'n 1.300 studenten rondlopen in Almere, en over twintig jaar wel zesduizend.

Wie op een zonnige middag door het stadshart loopt, ziet dat Almere nog wel wat leven kan gebruiken in de ruime, wat winderige winkelstraten - en zeker op de grote, vaak matig gevulde terrassen. Op doordeweekse avonden kun je er een kanon afschieten, wordt gezegd.

Toch zeggen veel studenten die al in Almere wonen dat ze het er naar hun zin hebben. Franske Hemelaar, 26 jaar, en een van de organisatoren van de introductiedagen: 'Er zijn hier minder uitgaansgelegenheden dan in Amsterdam, maar je kent hier wel de barmensen. Je moet zelf meer initiatief nemen.' Van der Vliet: 'Door de kleinschaligheid van onze vereniging kennen we elkaar goed. We gaan vaak met een groep naar een tent toe en maken daar een feestje.'

De komst van hoger onderwijs naar de stad stond hoog op het wensenlijstje van het gemeentebestuur, ook om hoogopgeleide jongeren vast te houden. Van de 275 aanmeldingen tot nu toe bij Windesheim in Almere blijkt 80 procent uit deze stad afkomstig en 15 procent uit Lelystad. Onderwijs-wethouder René Peeters (D66) denkt dat de 'golf nieuwe studenten economische vitaliteit in de stad zal pompen', sterker nog: 'de stad een nieuwe ziel zal geven'.

En iedereen hoopt een graantje mee te pikken, blijkt op de bijeenkomst. De boekhandelaar verwacht meer klanten. De watersportvereniging ziet de studenten de 'jeugdzeilertjes' trainen. Horecaondernemers discussiëren driftig met studenten over het beste kortingsconcept voor de happy hours. Zelfs een predikante van de Doopsgezinde Gemeente is aanwezig: want wat nou als die studenten vastlopen in hun studie.

Voor Rieke de Vlieger, directeur van Windesheim Flevoland, voelt het Almeerse welkom als een 'warm bad'. 'Ze verwachten wel heel veel van ons', zegt ze. Wie zo welkom is, kan wat vragen. Praeses Van der Vliet vertelt het gehoor dat studenten op zoek zijn naar gezelligheid en activiteiten. En naar aantrekkelijke speciale studententarieven, natuurlijk. 'We willen een beetje reuring in de stad, dat het hier gaat leven.' Dus graag meer kleine, gezellige cafés, het liefst bruine. En de gemeente moet voor meer betaalbare studentenhuisvesting zorgen.

Almere zal er dus werk van moeten maken. Zoals een studente het verwoordt: 'Waarom zou je naar deze stad gaan, als je ook naar een historische studentenstad kunt gaan als Groningen of Leiden? Dan moet de stad goedkoop wonen, gezellige kroegen en veel interessante stages en bijbanen kunnen bieden. Als dat er allemaal is, dan is het aantrekkelijk om hier te studeren.' (Tekst Charlotte Huisman, foto Joost van den Broek / de Volkskrant)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden