Meer haast maken dan de bazen

De bazen op Nationaal Sportcentrum Papendal zeggen geen haast te maken met de aanstelling van de chef-de-mission voor de Olympische Zomerspelen van Peking....

John Volkers

Het is vooral de aandrang van de dinsdag nieuw aangetreden technisch-directeur Charles van Commenée die dat tijdschema misschien kan wijzigen. Van Commenée wil snel duidelijkheid; hij is niet voor niets de temperamentvolle ex-atletiekcoach die nog altijd naar het ritme van de wedstrijd leeft. Maar op de maat van de regels van het management meent Sturkenboom dat eerst nog andere poppetjes aan te wijzen zijn.

Hij presenteert deze maand eerst het lang gezochte hoofd topsportontwikkeling van NOC*NSF. Die nieuw gecreëerde post is het uitvloeisel van de reorganisatie die de sportkoepel heeft doorgemaakt. Twee directeuren sport (breedtesport, Ronald Kramer, en topsport, Marcel Sturkenboom) werden er één (Sturkenboom). Topsport kreeg een afdelingshoofd, in plaats van een aparte directeur.

Het was een bijdrage van de top aan de korting op arbeidsplaatsen (min 35) en vaste medewerkers (min 13) bij NOC*NSF. Er is op Papendal in één hete herfst liefst drie miljoen euro bezuinigd. Het ministerie van Sport (VWS) gaf 2,3 miljoen minder. Uit de Lotto-middelen werd zeven ton minder afgenomen, om de zuchtende bonden tegemoet te komen.

Van de 160 arbeidsplaatsen op Papendal van twee jaar geleden zijn er nog een slordige 125 over. Vooral in de afdeling breedtesport (nieuw benoemd hoofd Theo Joosten) is stevig gesnoeid.

Waar mensen weggaan, komen nieuwe binnen. Ook bij NOC*NSF is die vernieuwing bezig. In het personeelsbeleid van de sportkoepel wordt met nadruk gezocht naar mensen met verse impulsen, insiders dan wel outsiders vol verrassende inzichten.

Daarom was, verklapte Marcel Sturkenboom deze week, voetbalcoach Co Adriaanse vorig jaar een serieuze kandidaat om Joop Alberda op te volgen als technisch-directeur van de olympische ploeg.

De vrijage was van korte duur: Co (7 ton salaris bij AZ volgens Sportweek) was te duur. Een tonnetje, dat zal toch gauw het plafond zijn op Papendal.

Bij de aanstelling van het nieuwe hoofd topsportontwikkeling zal ook een verrassende naam uit de koker komen, zo beloofde Sturkenboom. Het zal in elk geval een man of vrouw (Kirsten Gleis neemt als interim-hoofd waar) moeten zijn die met technisch-directeur Van Commenée goed overweg kan. Ze zullen geregeld op elkaars terrein komen.

Van de somtijds rebelse Van Commenée zijn de befaamde woorden: 'Ziet u al een volleybalcoach als hoofdcommissaris van de Utrechtse politie? Waarom wordt dan wel een politieagent geschikt geacht om de Nederlandse sport te leiden?'

De Britse atletiekcoach had het toen, in een vrijpostige bui, over de aanstelling van de Utrechtse politieman Peter Vogelzang als chef-de-mission van de olympische ploeg voor Athene.

Voor de baan van chef-de-mission is in het afgeslankte personeelsbestand van NOC*NSF geen ruimte gemaakt. Het is, met het voorzitterschap, de allerlaatste erebaan op dit hoge niveau. Wie het goed wil doen, wordt geacht in het olympisch jaar een sabbatical van enkele maanden te nemen.

Deze week werd ex-zwemmer, ex-coach en ex-official Cees Vervoorn als kandidaat opgevoerd. Er zouden meer kandidaten moeten zijn om een verantwoorde keuze te maken, menen sommigen op Papendal. Misschien een goede reden om Vervoorn te nemen: in de naoorlogse geschiedenis heeft nooit een zwemmer de Nederlandse olympische ploeg aangevoerd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden