Techblog
Meer gerommel bij gamemaker Activision Blizzard: wéér richten werknemers een vakbond op
Nieuws en wat verder de moeite waard is uit de wereld van tech, internet en gadgets, voor u bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant.
Meer gerommel bij Activision Blizzard: werknemers richten wéér vakbond op - 28 december 2022
Het blijft onrustig bij gamestudio Activision Blizzard. Nadat de Amerikaanse waakhond FTC én een groepje gamers al een zaak hebben aangespannen om te voorkomen dat de studio door Microsoft wordt gekocht, willen nu bijna zestig werknemers een vakbond opzetten. Het gaat om werknemers van Proletariat, de gameontwikkelaar die in juni van dit jaar door Activision werd aangekocht om te ondersteunen bij de game World of Warcraft.
Het is de derde keer dit jaar dat werknemers van Activision Blizzard een vakbond oprichten. Eerder gebeurde dat al bij werknemers van het aangekochte Raven Software en bij Blizzard Albany. Wel is het uniek dat het in dit geval gaat om een combinatie van verschillende werknemers – onder meer designers, animators, producers en kwaliteitsmedewerkers. De andere twee vakbonden bestaan alleen uit kwaliteitscontroleurs, die testen of er fouten in een spel zitten en daar doorgaans weinig voor betaald krijgen.
Aan het begin van deze maand zeiden werknemers van ZeniMax Studios – die onder meer de games Skyrim en Fallout maken– al een vakbond op te gaan richten. Deze studio werd vorig jaar voor omgerekend 7 miljard euro door Microsoft gekocht. De oprichting van een vakbond binnen ZeniMax zou ook de eerste vakbond binnen Microsoft betekenen. Mocht het bedrijf Activision Blizzard alsnog opslokken, dan krijgt Microsoft er dus mogelijk nog drie vakbonden bij.
De initiatiefnemers van de nieuwe vakbond zeggen de waarden van Proletariat te willen bewaren, nu ze door Activision Blizzard zijn ingelijfd. Ze maken zich onder andere hard voor voldoende vrije dagen, de vrijheid om altijd vanuit huis te kunnen werken en een goede zorgverzekering. Ook willen ze dat overwerken niet verplicht wordt, en dat het weigeren van extra werk er niet voor zorgt dat iemand een negatieve beoordeling op werk krijgt.
Activision Blizzard zegt de petitie te hebben ontvangen en nog met een reactie te komen. (Simoon Hermus)
We are excited to announce that the workers of Proletariat have asked management to voluntarily recognize our union, the Proletariat Workers Alliance. 1/14 pic.twitter.com/JtYTCvJT5X
— Proletariat Workers Alliance (CWA) (@WeArePWA_CWA) 27 december 2022
Gamers klagen Microsoft aan om overname Activision Blizzard te blokkeren - 21 december 2022
Nog geen twee weken geleden spande de Federal Trade Commission een zaak aan om te voorkomen dat Microsoft de gamestudio Activision Blizzard (maker van spellen als Call of Duty en World of Warcraft) voor een krappe 70 miljard dollar mag inlijven. Deze stap zagen mensen van de Amerikaanse waakhond wel aankomen – maar nu hebben ook tien gamers het bedrijf aangeklaagd. Zij zijn bang dat Microsoft, dat al eerder al verschillende gamestudio’s kocht, met de aankoop van Activision Blizzard een monopolie creëert.
Gamers sue to stop Microsoft-Activision merger https://t.co/CLFzPfS4cg
— BBC News (World) (@BBCWorld) 21 december 2022
Amerikanen mogen bedrijven aanklagen als ze eerlijke concurrentie belemmeren. De gamers beargumenteren dat Microsoft en Activision nu nog met elkaar concurreren, omdat het spel via verschillende platformen te spelen is. Battle.net is het onlinekanaal van Activision Blizzard, waar mensen gratis spelletjes of demo’s kunnen spelen. Xbox, de console van Microsoft, heeft Game Pass, een abonnementsdienst om spellen mee te spelen, en dan is er ook nog Microsoft Store. Als Activision Blizzard door Microsoft wordt ingelijfd, staat het Microsoft vrij om hier één platform van te smeden – hoewel het dat met Microsoft Store en Game Pass natuurlijk al zou kunnen doen.
Microsoft heeft al plechtig beloofd Call of Duty ook voor de consoles van concurrenten Sony en Nintendo beschikbaar te houden, mocht het Activision Blizzard kopen. Toch heeft niet iedereen daar vertrouwen in. Eerder beloofde Microsoft ook al het nieuwe deel van de populaire fantasyreeks The Elder Scrolls (vooral bekend van Skyrim) voor andere consoles beschikbaar te houden, maar nu gaat er een hardnekkig gerucht dat het spel toch een Xbox-exclusive wordt. The Gamer zag dat Microsoft het toekomstige spel als ‘mid-size’ omschrijft. Kleine en grote spellen zijn onaantrekkelijk volgens Microsoft niet aantrekkelijk om als exclusive in de markt te zetten – kleine spellen vinden dan te weinig publiek, en bij grote spellen lopen ze te veel potentiële inkomsten mis. Maar bij midsize games zit de sweet spot: échte fans worden zo misschien overtuigd toch een Xbox aan te schaffen om het nieuwe deel te kunnen spelen. Voor de duidelijkheid: Skyrim is een van de meest populaire spellen aller tijden. (Simoon Hermus)
TikTok legt straks uit waarom het je een bepaalde video voorschotelt - 20 december 2022
Het algoritme van TikTok: een ongrijpbaar mechanisme dat je aan de lopende band de meest willekeurige video’s voorschotelt – waar je, voor je er erg in hebt, ineens tientallen minuten naar zit te kijken. Hoe weet die app zo snel jouw fascinatie voor breien, mopshondjes en brekend ijs te achterhalen? Het is een raadsel, vinden veel mensen. Het is juist heel simpel, schrijft deze computerwetenschapper.
Binnenkort geeft TikTok gebruikers iets meer inzicht in de manier waarop video’s voor ze worden geselecteerd. In een persbericht kondigt het bedrijf aan dat gebruikers straks bij een video kunnen opvragen waarom TikTok deze video op hun For You-pagina toont. De For You-pagina is de plek waar TikTok een oneindige stroom ‘willekeurige’ video’s laat zien. Op de Following-pagina krijgen gebruikers alleen video’s te zien van de accounts die ze zelf volgen.
Via de deelknop op een video kun je op het vraagteken drukken, waar TikTok je uitlegt waarom deze video voor jou werd aanbevolen. Dat zal volgens TikTok vooral te maken hebben met je interacties (welke video’s je bekijkt, liked en deelt), zoekopdrachten, accounts die je volgt, video’s die bij jou in de buurt worden geplaatst en video’s die in jouw buurt populair zijn. Volgens het bedrijf wordt deze tool de komende weken uitgerold. (Simoon Hermus)
Brussel: Facebook misbruikt macht om Marketplace te promoten - 19 december 2022
Facebook misbruikt zijn macht om zijn eigen advertentieplatform Marketplace aan de man te brengen, concludeert de Europese Commissie. Facebook geeft zijn miljarden gebruikers automatisch toegang tot Marketplace, waarmee concurrerende diensten als eBay of Marktplaats kunnen worden weggedrukt, stelt de commissie. Bovendien dwingt Facebook op een oneerlijke manier af dat het data van concurrenten die adverteren op Facebook en Instagram kan gebruiken om met diezelfde rivalen te concurreren. Dat laatste is ‘ongerechtvaardigd, buitensporig en onnodig’, meent het dagelijks EU-bestuur.
De conclusie van de commissie is nog niet definitief. Facebooks moederbedrijf Meta krijgt nog de kans om zich te verdedigen. Als blijkt dat het Amerikaanse internetbedrijf inderdaad de Europese mededingingsregels heeft overtreden, dan moet het voor hoge boetes vrezen. Die kunnen oplopen tot 10 procent van de mondiale jaaromzet.
Een woordvoerder van Meta noemt de beweringen van de Europese Commissie in een verklaring ongegrond. Volgens hem zal de onderneming zich inspannen om aan te tonen dat de eigen ‘productinnovatie’ juist in het voordeel is van consumenten en de concurrentie in de markt niet de weg zit.
De aankondiging over Meta komt volgens kenners op een moment dat Brussel op het punt staat een schikking te treffen na een soortgelijk onderzoek naar hoe Amazon de verkoopgegevens van rivalen gebruikt en of het bedrijf zijn eigen producten oneerlijk bevoordeelt. De Europese toezichthouders straffen Microsoft, Amazon, Google, Apple en Meta de laatste jaren geregeld voor het overtreden van concurrentie- of privacyregels.
Meta kreeg voor overtredingen door dochters Facebook en Instagram al voor honderden miljoenen euro’s aan boetes opgelegd. (ANP)
Twitter trekt keutel weer in: linken naar sociale media mag tóch - 19 december 2022
Tijdens de WK-finale zondagmiddag, waar Twitter-topman Elon Musk handjes schudde en zich tussen vermogende sheikhs en naast Trumps schoonzoon Kushner liet fotograferen, introduceerde Twitter een bijzonder omstreden maatregel. Gebruikers mogen niet langer linken naar concurrerende social media zoals Instagram, Mastodon en Facebook, terwijl dit wel weer mag naar bijvoorbeeld Parler, TikTok of erotiekkanaal OnlyFans.
Funding secured pic.twitter.com/ZSJokZrO1Q
— KKGB (Carlo Casio) (@INArteCarloDoss) 18 december 2022
Het besluit leidde direct tot verbazing en hilariteit: is dit nou het vrije internet waar Musk het telkens over heeft? Voormalig Twitter-topman Jack Dorsey liet zich ontvallen dat hij er weinig meer van snapt, terwijl concurrent Mastodon fijntjes op haar Oost-Europese afkomst wees: ‘We weten dat het bouwen van een muur om te voorkomen dat mensen vertrekken, geen goed idee is.’
Inmiddels heeft Twitter alle communicatie over het besluit stilletjes weggehaald: de uitlegpagina bestaat niet meer en de tweets zijn verwijderd. Musk maakte nog iets van excuses (‘sorry, zal niet meer gebeuren’), al is het onduidelijk waar hij deze precies voor maakt.
De chaotische introductie en weer intrekking van de beleidsmaatregel doet denken aan de overhaaste en in eerste instantie mislukte komst van betaalfunctie Twitter Blue en volgt op een week met de nodige controverse, waarin Twitter de accounts van verschillende kritische techjournalisten blokkeerde en uiteindelijk weer herstelde. (Laurens Verhagen)
When you - just because you have the power to do so - ban journalists, let them back, ban accounts, reinstate accounts, create 'policy', withdraw policy, you show erratic leadership, poor judgement, harassment, and power abuse.
— Claes de Vreese | @claesdevreese@mastodon.social (@claesdevreese) 19 december 2022
Nieuwe poll Elon Musk: moet ik terugtreden als baas van Twitter? - 19 december 2022
Elon Musk heeft zondag een nieuwe peiling gelanceerd met de vraag: ‘Moet ik aftreden als hoofd van Twitter?’ Hij voegde eraan toe: ‘Ik zal me houden aan de resultaten van deze peiling.’
De poll over zijn aanblijven kwam om 0.20 uur online. Er kan twaalf uur lang worden gestemd. Kort erna stuurde hij een tweet de wereld in waarin hij schreef: ‘Zoals het gezegde luidt: wees voorzichtig met wat je wenst, je zou het kunnen krijgen.’ Binnen een uur na de lancering van de poll brachten al ruim drie miljoen Twitter-gebruikers hun stem uit.
Uit de voorlopige tussenstand blijkt dat 57 procent van de deelnemers vindt dat Musk moet aftreden. In antwoord op een tweet van een volger stelde Musk niet lang na het lanceren van de poll dat er nog ‘geen opvolger’ voor hem klaarstaat. Op welke termijn hij zou willen aftreden, mocht de peiling in zijn nadeel uitvallen, heeft de miljardair niet laten weten.
Should I step down as head of Twitter? I will abide by the results of this poll.
— Elon Musk (@elonmusk) 18 december 2022
Het is niet voor het eerst dat Musk op basis van een peiling belangrijke beslissingen neemt. Hij herstelde het account van de Amerikaanse oud-president Donald Trump na een maandenlange schorsing, op basis van een peiling. Ook verkocht hij in november 10 procent van zijn aandelen in zijn bedrijf Tesla, nadat een meerderheid van zijn Twitter-volgers (57,9 procent) voor had gestemd.
UPDATE: de poll is inmiddels gesloten, met 57,5 procent van de stemmers
Twitter verbiedt linkjes naar concurrent Facebook en Instagram - 18 december 2022
Twitter-gebruikers mogen geen linkjes meer plaatsen die verwijzen naar andere sociale-mediaplatforms zoals Facebook, Instagram en Mastodon. Volgens het door Elon Musk overgenomen mediabedrijf is ook een verwijzing die geen link bevat, zoals ‘volg @anp op Instagram’, voortaan verboden.
Vooral Mastodon is de afgelopen weken snel gegroeid als alternatief voor Twitter-gebruikers die ontevreden zijn over het nieuwe beleid sinds Musk in oktober het roer overnam bij Twitter. Met de nieuwste regel mogen Twitter-gebruikers die zijn overgestapt naar andere platforms hun volgers niet meer vertellen waar ze tegenwoordig op sociale media te vinden zijn.
Ook in Twitter-bio’s mogen gebruikers hun gebruikersnaam op andere platforms niet meer vermelden. Straffen voor het overtreden van de regels kunnen oplopen tot volledige schorsing van accounts.
Twitter richt zich met zijn nieuwe beleid op Facebook, Instagram, Mastodon, Truth Social, Tribel, Post en Nostr. Andere platforms, zoals Parler, TikTok en LinkedIn, blijven vooralsnog buiten beschouwing. (Redactie)
En hij is niet de eerste de beste. Belangrijke venture capitalist in Silicon Valley. Geloofde heilig in Musk, stapte vandaag gedesillusioneerd over op Mastodon, en is nu dus van Twitter gestuurd. https://t.co/VK1qeswFuf
— Michael Persson (@MickPersson) 18 december 2022
Maker ChatGPT werkt aan onzichtbaar watermerk - 16 december 2022
De grote populariteit van het indrukwekkende AI-schrijf- en conversatieprogramma ChatGPT leidt naast bewondering ook tot zorgen in onderwijskringen. Laat straks niet iedere scholier en student zijn opstellen en scripties door ChatGPT schrijven? OpenAI, de maker van ChatGPT, is zich hiervan bewust en werkt aan (voor mensen) onzichtbare watermerken die aan de tekst kunnen worden toegevoegd.
Momenteel is er al een werkend prototype. Uiteindelijk moet er een site komen waar leraren of andere belanghebbenden een stuk tekst kunnen invoeren om te controleren of deze door de computer of door een mens is geschreven. Het zou ook voor korte teksten moeten werken. (Laurens Verhagen)
Verenigde Staten voeren wet in om TikTok op overheidstelefoons te verbieden - 15 december 2022
In de Verenigde Staten heeft de Senaat een wetsvoorstel goedgekeurd dat TikTok verbiedt op werktelefoons van overheidsmedewerkers. Het voorstel moet wel nog langs het Huis van Afgevaardigden, om vervolgens door president Biden te kunnen worden goedgekeurd.
U.S. Senate passes bill to bar federal employees from using TikTok on government-owned devices https://t.co/ogNqnluPz1 pic.twitter.com/5UejlIqscr
— Reuters (@Reuters) 15 december 2022
De Republikeinse senator Josh Hawley noemt TikTok een ‘Trojaans paard van de Chinese overheid’. ‘Het vormt een enorm veiligheidsrisico voor de Verenigde Staten, en tot het gedwongen wordt de banden met China volledig door te snijden, hoort het niet thuis op overheidsapparaten’, zei Hawley.
Eerder deze maand gooiden verschillende (Republikeinse) staten de app al van overheidstelefoons. Ook overheidsorganisaties zoals de binnenlandse veiligheidsdienst en defensie verbieden de app al op de apparaten van medewerkers. Hawley roept nu president Joe Biden en de Democraten op deze regel voor alle overheidsmedewerkers in te voeren. (Simoon Hermus)
Instagram komt met eigen BeReal - 14 december 2022
Instagram kondigt voorzichtig aan bezig te zijn met een eigen versie van BeReal: weggemoffeld in een blogpost zegt het bedrijf te gaan testen met ‘Candid Stories’. Dit is een functie waarbij gebruikers dagelijks een herinnering krijgen om spontaan een foto te delen – net als bij de app BeReal.
Instagram is adding a BeReal clone, a tweet-ish feature, and groups https://t.co/5kHvBE1fap pic.twitter.com/T704zv15hN
— The Verge (@verge) 14 december 2022
Het is een bekend trucje van Instagram: het mechanisme van een succesvolle concurrent direct in de eigen app implementeren. Zo kopieerde Instagram het idee van Stories, foto’s die na een dag verdwijnen, rechtstreeks van Snapchat. Nu proberen ze met ‘Candid Stories’ duidelijk hetzelfde. Net als bij BeReal maak je een foto met de camera aan de voor- en achterkant, zodat mensen je gezicht zien én zien waar je mee bezig bent.
Het ironische is dat Instagram juist het idee van BeReal jat: deze app werd populair als het anti-Instagram-medium. Op Instagram is iedereen de opgepoetste versie van zichzelf: vakantiefoto’s, een spectaculair uitzicht, of een leuk avondje uit met je vrienden – elk fotomoment is geregisseerd en gecureerd, zo vinden BeReal-fans. Bij BeReal weet je nooit wanneer je een melding krijgt om een foto te maken, en laat je dus een veel spontanere versie van jezelf zien. Vooral bij de jongere generatie is dit populair – en dat zal Instagram niet onberoerd laten. BeReal zou nu al 14 miljoen actieve dagelijkse gebruikers hebben.
De functie ‘Candid Stories’ wordt vanaf dinsdag als test gelanceerd in Zuid-Afrika, wanneer de functie wereldwijd wordt uitgerold is nog niet bekend. (Simoon Hermus)
Texaanse overheid haalt TikTok van werktelefoons - 8 december 2022
De Texaanse gouverneur Greg Abbott beveelt overheidsorganisaties TikTok van werktelefoons te halen. Hij zegt zich zorgen te maken dat de app data deelt met de Chinese overheid. ‘TikTok haalt grote hoeveelheden data van de telefoons van gebruikers binnen – onder meer waar, wanneer en hoe ze internet gebruiken – en biedt deze potentieel gevoelige informatie aan de Chinese overheid aan’, schrijft Abbott in een brief.
Today, I ordered all Texas state agencies to ban TikTok on government-issued devices as the Chinese Communist Party poses a growing threat to U.S. cybersecurity.
— Gov. Greg Abbott (@GovAbbott) 7 december 2022
The State of Texas will continue working to preserve the safety and security of all Texans. https://t.co/ZXP9atgu7N pic.twitter.com/5N3OYFBBnp
Volgens Abbott claimt TikTok de data van Amerikaanse gebruikers binnen de landsgrenzen te houden, maar heeft het bedrijf al aan het Amerikaanse Congres toegegeven dat werknemers vanuit China toch bij de gegevens kunnen. Ook benadrukt hij dat Chinese bedrijven sinds 2017 bij wet verplicht zijn data te delen met de Chinese overheid om te assisteren bij inlichtingenwerk.
Meerdere (Republikeinse) gouverneurs hebben TikTok inmiddels in de ban gedaan, waaronder de gouverneurs van Indiana, Maryland en South Dakota. Ook Tweede Kamerleden en Europarlementariërs maken zich zorgen over de datavergaring van TikTok: zij willen dat de Europese Commissie ingrijpt. TikTok staat op het punt zijn privacyvoorwaarden aan te passen, waarin expliciet staat dat ook Chinese werknemers toegang hebben tot gegevens van Europese gebruikers. (Simoon Hermus)
Apple beschermt foto’s in cloudopslag door toevoeging encryptie - 8 december 2022
Klanten van Apple die bijvoorbeeld aantekeningen (via Notes) en foto’s opslaan in de iCloud zijn binnenkort beter beschermd. Het techbedrijf gaat namelijk, voor wie dat wil, versleuteling aanbieden voor zijn cloudopslag. Dat betekent dat niemand behalve de gebruiker zelf bij die gegevens kan. Ook Apple zelf niet.
Het woensdag aangekondigde nieuws roept gemengde reacties op. Waar privacyvoorvechters de stap verwelkomen, daar reageert de FBI met ‘grote zorg’. Nu nog draagt Apple na officieel verzoek duizenden keren per jaar de gegevens van zijn klanten over aan onder meer de FBI. Apple kan die niet van de telefoons van verdachten halen, maar wel uit de cloudopslag. Als encryptie wordt aangeboden, kan de FBI naar eigen zeggen de Amerikaanse burger minder goed beschermen tegen criminele activiteiten.
Klanten kunnen de zogenaamde Advanced Data Protection zelf instellen zodra de dienst beschikbaar is. In Nederland zal dat volgend jaar zijn. Apple sloeg sommige categorieën overigens al langer standaard versleuteld op, zoals gezondheidsdata en wachtwoorden. De enige categorieën waarvoor de extra beschermingslaag niet wordt aangeboden, zijn mail, contacten en kalender, omdat die moeten samenwerken met externe apps. (Laurens Verhagen)
Racisme, homofobie en antisemitisme sterk gestegen op Twitter na Musks overname - 2 december 2022
De hoeveelheid racistische, homofobe en antisemitische berichten op Twitter is zeer sterk toegenomen sinds Elon Musk de scepter zwaait bij het sociale medium. Dat blijkt uit onderzoek van verschillende organisaties die online haatuitingen in de gaten houden en waar The New York Times over bericht.
Voordat Musk Twitter overnam verschenen er dagelijks een kleine dertienhonderd berichtenop Twitter met racistische opmerkingen gericht, tegen zwarte Amerikanen. Een paar weken later waren dat er 3.900. Vergelijkbare ontwikkelingen waren er met homofobe opmerkingen en antisemitisme. In die laatste categorie was er een toename van 61 procent.
Musk zelf ontkent dat de hoeveelheid haatuitingen is toegenomen. Vorige week tweette hij een grafiek die zijn stelling moest onderbouwen, zonder dat hij onderliggend cijfermateriaal publiceerde. Onder Musks leiding zijn voorheen geschorste accounts, zoals die van Donald Trump weer in ere hersteld. Musk ziet zich als voorvechter van de vrijheid van meningsuiting, die hij als baas van Twitter slechts in zeer beperkte gevallen wil inperken.
Ook rapper Ye, voorheen bekend als Kanye West, mocht weer twitteren, ondanks een enorme hoeveelheid antisemitische opmerkingen en posts in de laatste tijd, onder meer op Twitter. Musk schortte Ye’s account toch weer op nadat hij een plaatje had gepost waarin hij een hakenkruis en een davidsster had samengevoegd. Dat deed hij niet lang nadat Ye tijdens een interview met complotdenker Alex Jones zijn bewondering voor Adolf Hitler had uitgesproken.
Volgens de Amerikaanse antisemitismewaakhond Anti-Defamation League (ADL) gebeurt er veel minder dan vroeger met meldingen van antisemitisme. Voor Musks heerschappij ondernam Twitter actie in 60 procent van de gevallen dat ADL een melding maakte. Nu is dat 30 procent.
Er bestaan ook zorgen over hoe Twitter omgaat met desinformatie. Onder Musk is desinformatie over corona weer toegestaan. Bovendien lijkt Twitter minder snel in te grijpen tegen accounts van de Russische en Chinese overheid die desinformatie verspreiden. (Joram Bolle)
Hoogleraar politieke communicatie aan de UvA Claes de Vreese laat zich op Mastodon uit over de kwestie:
Google verzet zich opnieuw tegen EU-boete van ruim 4 miljard - 2 december 2022
Google vecht opnieuw een boete aan, die het bedrijf kreeg opgelegd van de Europese Commissie in 2018. Het bedrijf moest 4,1 miljard euro betalen wegens verboden afspraken met smartphonefabrikanten en telecombedrijven ten faveure van de eigen zoekmachine.
Inzet van de zaak is Googles mobiele besturingssysteem Android, het systeem dat meer dan 80 procent van alle mobieltjes laat draaien. De rest van de markt is in handen van Apple. ‘Google heeft Android ingezet als een vehikel om de dominantie van zijn zoekmachine te verstevigen’, aldus Eurocommissaris Vestager destijds.
Een eerder beroep tegen die geldstraf bij de op één na hoogste rechter leidde ertoe dat Google de boete van aanvankelijk meer dan 4,3 miljard euro iets verlaagd kreeg. Maar de geldstraf was voor het grootste deel terecht, oordeelde het Gerecht van de Europese Unie in september.
Google is het daar nog steeds niet mee eens en meldt nu dat op ‘bepaalde vlakken juridische verheldering nodig is’. Daarom stapt het bedrijf nu naar het Hof van Justitie van de Europese Unie. ‘Android heeft voor meer keuzevrijheid gezorgd, niet minder, en ondersteunt duizenden succesvolle bedrijven in Europa en wereldwijd’, aldus Google.
In totaal legde de Europese Commissie het Amerikaanse techbedrijf 8 miljard euro aan boetes op wegens machtsmisbruik. Zo moest Google bijna 1,5 miljard euro betalen, omdat het bedrijf zijn eigen advertentiedienst AdSense zou voortrekken ten nadele van andere advertentieverkopers. Ook hiertegen ging het bedrijf in beroep. (Laurens Verhagen)
Gegevens FvD-leden op straat na lek in app van eigen partij - 1 december 2022
De gegevens van bijna 93 duizend leden en voormalig leden van Forum voor Democratie zijn gelekt door een fout in de ForumApp, die dit weekend is gelanceerd. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Het gaat om namen, adressen, telefoonnummers en zelfs rekeningnummers.
Het lek is inmiddels gedicht en zat volgens RTL Nieuws in een koppeling tussen de website van FvD en de app, waarmee inloggen mogelijk werd gemaakt. De gegevens zijn niet alleen van gewone leden, maar ook van Kamerleden Thierry Baudet, Gideon van Meijeren, Pepijn van Houwelingen en Freek Jansen, en oud-leden Annabel Nanninga en Henk Otten.
De gelekte gegevens geven ook inzicht in het ledenbestand van de partij. Driekwart van de leden is man, zo blijkt. 43 duizend leden hebben dit jaar contributie betaald. Volgens FvD had de partij dit jaar bijna 59 duizend leden.
Met de ForumApp wil de politieke partij zijn eigen digitale bubbel creëren. Via de app moeten gebruikers bijvoorbeeld bedrijven kunnen vinden van medeleden of kunnen afspreken met FvD’ers in de buurt. Ook komt er een datingfunctie in de app. (Joram Bolle)
Twitter laat desinformatie rondom corona weer toe - 29 november 2022
Twitter handhaaft zijn eigen huisregels voor desinformatie rondom corona niet langer. Dit blijkt al vanaf 23 november het geval te zijn, meldt het netwerk zelf in een ultrakorte blogpost, zonder verder een reden te geven voor het nieuwe beleid. Twitter verbood onder meer informatie die tegen de coronarichtlijnen inging, zoals oproepen tegen mondkapjes of het houden van afstand, of claims over onbewezen geneesmiddelen.
Elon Musk nam Twitter ongeveer een maand geleden over voor 44 miljard dollar, omgerekend ruim 42 miljard euro. Sindsdien heeft hij een hoop maatregelen van de vorige eigenaren teruggedraaid. Zo mag de Amerikaanse oud-president Donald Trump terugkeren. Hij werd na de bestorming van het Capitool in Washington verbannen vanwege diens aanjagende rol op Twitter. Ook de accounts van andere eerder geschorste twitteraars werden hersteld, zoals dat van alt-right-held Jordan Peterson.
Vorige week vroeg Musk zijn volgers via een poll wat ze van een generaal pardon voor twitteraars vinden die eerder in de fout gingen vanwege onder meer het verspreiden van haat. Bijna driekwart stemde voor. Het netwerk zou inmiddels al begonnen zijn met het herstel van ruim zestigduizend accounts die meer dan tienduizend volgers hebben. (Laurens Verhagen)
PLUS: that ‘general amnesty’ of banned Twitter users could bring *62,000* suspended accounts back from the dead, including ~75 with at least 1 million followers.
— Casey Newton (@CaseyNewton) 29 november 2022
With @ZoeSchiffer https://t.co/SBTNCMKrhs pic.twitter.com/nuIxEWnQEJ
Chatten met jezelf: het kan binnenkort eindelijk op WhatsApp - 28 november 2022
De komende weken komt een nieuwe functie op WhatsApp beschikbaar: gebruikers kunnen dan een appje naar zichzelf sturen. Kom je een grappig filmpje tegen, of een link naar het perfecte vakantiehuisje, dan hoef je die niet meer naar iemand anders te sturen met de mededeling ‘Sorry, deze is voor mezelf, maar ik moest ’m even opslaan’. Zodra de functie beschikbaar is, open je WhatsApp en maak je met de knop rechtsboven een nieuwe chat aan. Selecteer je eigen naam, en voilà: ongelimiteerd praten met jezelf. (Simoon Hermus)
Musk herstelt Twitter-account Trump na positieve peiling - 20 november 2022
Elon Musk, de nieuwe eigenaar van Twitter, heeft het Twitter-account van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump hersteld. Hij deed dat nadat hij via een poll op zijn eigen platform had gevraagd naar de mening van de Twitter-gebruikers. Van de ruim 15 miljoen stemmen, vond een kleine meerderheid van 51,8 procent dat Trump wel weer kan terugkeren.
‘De mensen hebben gesproken’, tweette Musk na sluiting van de peiling. ‘Trump zal in ere worden hersteld. Vox Populi, Vox Dei’ (Latijn voor: De stem van het volk is de stem van God).
Trump werd van het sociale medium verbannen nadat zijn aanhangers op 6 januari 2021 het Capitool bestormden. Eerder deze week probeerden zijn advocaten nog via een hoger beroep zijn permanente schorsing op Twitter ongedaan te maken. Maar volgens Reuters is Trump helemaal niet van plan om terug te keren op het sociale medium.
‘Ik zie daar geen enkele reden toe’, zo zei hij zaterdag toen hem daarover een vraag werd gesteld op een bijeenkomst van de conservatieve groep Republican Jewish Coalition in Las Vegas. ‘Twitter heeft veel problemen’, zei hij. Hij zei daarom trouw te zullen blijven aan zijn eigen Twitter-kopie Truth Social.
Toch was de account van Trump enkele minuten na de boodschap van Musk opnieuw zichtbaar. Het laatste bericht dateert van 8 januari 2021. De teller van het aantal volgers van Trump lijkt te zijn gereset, maar al snel hadden zich alweer een hele schare volgers aangemeld.
The people have spoken.
— Elon Musk (@elonmusk) 20 november 2022
Trump will be reinstated.
Vox Populi, Vox Dei. https://t.co/jmkhFuyfkv
Musk twee weken geleden: we nemen niet zomaar belangrijke beslissingen over geschorste accounts. Nu: weet je wat, ik houd een poll onder mijn volgers. https://t.co/M5aIfFYiTp pic.twitter.com/SxOLXJ55qN
— Laurens Verhagen (@LaurensVHG) 20 november 2022
Trump eist terugkeer Twitter, Musk ontslaat werknemer via tweet - 15 november 2022
De Amerikaanse oud-president Donald Trump probeert via een hoger beroep zijn permanente schorsing op Twitter ongedaan te krijgen. Trump werd twee dagen nadat zijn aanhangers op 6 januari 2021 het Capitool bestormden van het sociale medium verbannen vanwege het risico dat hij verder zou aanzetten tot geweld.
Zijn advocaten, die hierover een zaak hebben ingediend bij de rechtbank in San Francisco, eisen een schadevergoeding en willen dat het account van de oud-president onmiddellijk wordt hersteld. Elon Musk lijkt best van zins Trumps account te herstellen, maar het proces om te beoordelen of eerder verbannen personen terug kunnen keren, vergt volgens hem nog enige weken. De oud-president liet eerder weten een terugkeer naar Twitter niet te zien zitten en bij zijn eigen (kwakkelende) dienst, Truth Social, te blijven.
Musk heeft ondertussen zijn handen vol aan zijn personeel, waarvan hij de inzet en de capaciteiten soms openlijk op Twitter aan de orde stelt. Een van hen werd maandag door Musk ontslagen nadat hij het waagde met zijn baas in discussie te gaan over een technisch probleem. De Twitterbaas en apologeet van het vrije woord bracht de boodschap over in een (inmiddels verwijderde) tweet: ‘He’s fired.’ (Laurens Verhagen)
I have spent ~6yrs working on Twitter for Android and can say this is wrong. https://t.co/sh30ZxpD0N
— Eric Frohnhoefer @ 🏡 (@EricFrohnhoefer) 13 november 2022
Guess it is official now. pic.twitter.com/5SRwotyD8J
— Eric Frohnhoefer @ 🏡 (@EricFrohnhoefer) 14 november 2022
Grote vinkjesverwarring op Twitter na invoering betaalmodel - 10 november 2022
Het is zover: Amerikanen kunnen nu als eerste tegen betaling van acht euro een blauw vinkje achter hun naam krijgen. Dat leidt vooralsnog vooral tot chaos, doordat nepaccounts nu ineens zo’n vinkje hebben. Ooit was het blauwe vinkje bedoeld voor prominenten (zoals journalisten, politici) die daarmee konden laten zien dat zij het echt zijn.
Twitter Blue is going about as well as everyone predicted, and it's an amazing spectacle to watch. Like a train crash filled with glitter. pic.twitter.com/Icb3vru3Ca
— matt ratt (@MisterRatt) 10 november 2022
Het nieuwe blauwe vinkje gaat echter niet gepaard met enige vorm van verificatie, maar is puur bedoeld als soort statussymbool: kijk, ik ben betaallid. De originele vinkjes en de commerciële vinkjes bestaan nu naast elkaar. Er zijn al diverse parodie- en nepaccounts gesignaleerd met een blauw symbooltje, bijvoorbeeld van president Biden, maar ook van Twitter zelf. Twitter probeert misbruik te voorkomen door nieuwe accounts de mogelijkheid van het betaalvinkje te ontzeggen.
Gaat nu al lekker, dat iedereen voor een blauw vinkje kan betalen pic.twitter.com/HSYceLeJlc
— Marieke Kuypers (@KuypersMarieke) 10 november 2022
Om de verwarring compleet te maken, heeft Elon Musk ook een grijs vinkje aangekondigd, dat het oude blauwe vinkje moet vervangen. Kort nadat de eerste grijze vinkjes verschenen, verdwenen ze echter weer, vergezeld van Musks commentaar ‘I just killed it’. Voor dit moment lijkt het plan te zijn om het grijze vinkje alleen uit te delen aan organisaties, niet aan personen.
Temidden van de Twitterchaos blijft het alternatieve netwerk Mastodon hard groeien; het aantal gebruikers nam in een week met tien procent toe. (Laurens Verhagen)