Meer geld voor minder krant in uw vakantieland (2)

Eerst maar iets rechtzetten. Voor de vakantie schreef ik dat lezers in het buitenland in de zomer geen gecombineerd Cicero en Kunstkatern krijgen meegeleverd omdat de uitgever dit te duur vindt....

Thom Meens

Dat zit zo. Het Kunstkatern wordt apart gedrukt, los van de gewone krant. Voor de lezer is dat prettig want hij krijgt een katern op halfformaat en alles in kleur. Vroeger drukte de krant het katern mee met de reguliere krant, maar dat leidde vaak tot problemen op de drukkerij. Meer dan eens kwam de krant dan te laat bij de abonnee in de bus. Dus is besloten het katern eerder te drukken en het vervolgens in te steken in de gewone krant.

Dat kost wel extra tijd. Om het Kunstkatern ook mee te leveren voor het buitenland, zou de gewone krant een kwartier tot een half uur eerder op de pers moeten liggen dan nu, zegt de uitgever. Dan kan hij het katern handmatig aan de krant laten toevoegen en meesturen naar het buitenland. Maar dat wil de hoofdredactie niet.

De hoofdredacteur ziet het anders. Volgens zijn deskundigen moet de krant minstens een half uur eerder sluiten en dat is journalistiek ongewenst. De redactie heeft dan het idee dat ze een onaf product levert. Late uitslagen van voetbalwedstrijden en de slotkoers van de beurs in New York bijvoorbeeld kunnen dan niet meer gemeld worden en dat voelt niet lekker, want de redactie wil een zo actueel mogelijke krant maken. Overigens speelt dit probleem ook op vrijdag: dan moet de hele krant eerder klaar zijn.

Tot zo ver de discussie op de krant. De lezer is daarin geen partij, die wil gewoon de hele krant, in binnen en buitenland. Uitgever en hoofdredacteur spreken van een dilemma. Want hoe geef je lezers in hun vakantieland een zo compleet mogelijke krant? Moet je eerder gaan drukken, wat tot gevolg heeft dat ook iedereen in Nederland een minder verse krant krijgt, maar de lezers in het buitenland wel Kunst en Cicero krijgen? Of moet je er voor kiezen de lezers in Nederland en die in het buitenland een zo actueel mogelijke krant te geven, wat tot gevolg heeft dat de buitenlandse lezers in de zomer geen gecombineerde Kunst en Cicero krijgen?

Daar komt nog een extra probleem bij. Katernen worden vaak op de voorpagina in de etalage gezet. Op donderdag wordt iets uit kunst of Cicero aangekondigd, rechtsboven. Dat gebeurt ook op de kranten die naar het buitenland gaan, waar Kunst/Cicero dus niet bij zit.

Ook de hoofdredactie vindt dit hoogst ongewenst. Je moet mensen niet lekker maken met iets wat er niet is. Ik heb al gesuggereerd om voor het buitenland een aparte voorpagina te maken, zonder aankondiging van het extra katern. Maar zo eenvoudig ligt het niet. Een aparte voorpagina maken kost een kwartier. Dus dan moet de redactie de krant eerder afsluiten voor de kranten die naar het buitenland gaan, zegt de hoofdredacteur. Dat is journalistiek niet fraai.

Dat moet dan maar. Want nu ligt de oplossing van het probleem voor de hand. De uitgever zegt immers dat hij met een kwartier tot een half uur extra tijd Kunst en Cicero kan leveren in het buitenland. Ik zou zeggen: pas de etalage maar niet aan, maar breng de kranten voor het buitenland een half uur eerder naar de drukker. Dan krijgen die lezers misschien een iets minder actuele krant, maar wel het extra katern; meer dan ze nu krijgen.

Het enige probleem dat dan nog overblijft, is dat de redactie een keer in de week twee aparte kranten moet maken. Een vroegere voor het buitenland en een gewone voor het binnenland.

Maar is dat erg? En is het nodig?

Hoe vaak gebeurt het dat de redactie na elf uur nog grote veranderingen aanbrengt? En hoe erg is het als we de laatste slotkoers van Wallstreet niet melden aan lezers in Lyon? Per slot van rekening kan er ook nog van alles gebeuren nadat de krant al op de drukpers is gelegd. Dat nieuws hebben we ook niet meer.

Ik begrijp heel goed dat de redactie uit journalistieke overwegingen graag zo lang mogelijk wacht voor de krant naar de pers gaat, maar ik ben er niet van overtuigd dat dit altijd nodig is, zeker niet als de prijs daarvan is dat lezers buiten Nederland in de zomer een vast katern wordt onthouden.

En voor de lezers die vinden dat ze in de zomer teveel betalen voor de dunne zaterdagkrant: de prijs is gebaseerd op een gemiddelde over het hele jaar. In de winter krijgt u dus meer voor uw geld, en in de zomer ietsje minder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden