Meer geld voor herkeuring WAO'ers

Minister De Geus van Sociale Zaken trekt 87 miljoen euro extra uit voor de grote herkeuringsoperatie van arbeidsongeschikten. Dat heeft de bewindsman vrijdag in Den Haag aangekondigd....

ANP

In september kreeg het UWV, dat de herkeuring uitvoert, een jaar langer de tijd om de herbeoordeling van in totaal 325.000 WAO'ers te voltooien. De operatie moet nu in de zomer van 2007 klaar zijn. Vrijdag kwam de minister met het daarvoor benodigde extra geld over de brug.

Vorige week kwam een intern rapport van het UWV naar buiten, waarin keuringsartsen klaagden dat zij hun werk niet naar behoren konden doen. De directie van het UWV zou alleen zijn geïnteresseerd in aantallen en niet in de kwaliteit van de herbeoordelingen.

De Geus sprak vrijdag tegen dat wordt gestuurd op kwantiteit en niet op kwaliteit. ‘Het is niet waar dat er wordt gestuurd op uitkomsten van beoordelingen’, aldus de minister. Hij vindt het belangrijk dat de herkeuringen ‘zorgvuldig, toegewijd en met respect voor betrokkenen’ worden uitgevoerd. Daarom geeft hij het UWV meer tijd en meer geld.

Het UWV had zelf het initiatief genomen tot het inventariseren van de problemen die onder de keuringsartsen leven. De Geus noemde het ‘goed dat de leiding een dialoog is aangegaan met zijn eigen professionals’.

In een brief aan de Tweede Kamer wijst de bewindsman erop dat uit een klanttevredenheidsonderzoek van UWV blijkt uitkeringsgerechtigden de instantie gemiddeld een 6,5 geven. Het onderzoek is gehouden onder vijfhonderd cliënten. Onder hen waren zowel mensen van wie de uitkering gelijk bleef, als mensen van wie de uitkering naar beneden ging of werd beëindigd.

De herkeuring van de 325.000 arbeidsongeschikten is in oktober 2004 begonnen. Het gebeurt op basis van strengere eisen. De Geus heeft de Inpectie voor Werk en Inkomen gevraagd de herbeoordelingen te onderzoeken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden