Meer geld naar kunst buiten centrum van Amsterdam

De Amsterdamse Kunstraad heeft 62,2 miljoen euro te verdelen voor het kunstseizoen 2017-2020. Het culturele aanbod in de hoofdstad is te wit en concentreert zich te veel rond de grachtengordel en het Museumplein. Als het aan de Amsterdamse Kunstraad ligt, komt daar nu echt verandering in.

Kapsalon de Comedy in Theater de Meervaart. Beeld Marc Roodhart Photography

In Zo Mooi Anders, het advies voor het nieuwe hoofdstedelijke kunstenplan 2017-2020, dat gisteren aan wethouder Kajsa Ollongren werd overhandigd, pleit de raad er voor extra te investeren in cultuurhuizen buiten het centrum, die een meer divers publiek bedienen.

Theater de Meervaart, Bijlmer Parktheater, Podium Mozaïek en Stichting Tolhuistuin mogen, als het advies wordt opgevolgd, rekenen op (samen) ruim 1,5 miljoen euro meer subsidie, omdat ze 'jarenlang een pioniersfunctie hebben vervuld door te investeren in jong talent' en cultuur hebben gebracht in wijken waar dat niet vanzelfsprekend is.

Opvallend is de voorgestelde verhoging van de subsidie voor Podium Mozaïek. Nog geen maand geleden kreeg dit podium een negatief advies van de Raad voor Cultuur: de organisatie stond er financieel niet goed voor en een overtuigde, ondernemende houding werd bij de instelling gemist. Ook de Amsterdamse Kunstraad houdt een slag om de arm en vraagt om een aangepast plan.

De Amsterdamse Kunstraad heeft voor de periode 2017-2020 62,2 miljoen euro te verdelen over 21 culturele instellingen. Naast bovengenoemde cultuurhuizen zijn dat instellingen van internationaal niveau, waaronder het Koninklijk Concertgebouworkest, Toneelgroep Amsterdam en Fotografiemuseum Foam.

Aan ambitie geen gebrek

Het Bimhuis krijgt als enige instelling een onvoldoende in het advies. Het podium voor jazz en geïmproviseerde muziek 'slaagt er niet in een heldere artistieke strategie te schetsen en op zakelijk vlak laat de organisatie steken vallen'. Advies van de raad: ruim een ton minder subsidie.

Foam en documentairefestival IDFA worden daarentegen beloond voor hun uitstekende prestaties en interessante plannen. 'Beide hebben op hun terrein een koppositie veroverd en zijn actief in het tonen van hun aanbod buiten de binnenstad.'

Hoewel de Kunstraad te spreken is over het Amsterdamse kunstenveld - 'aan ambitie geen gebrek, ondanks bezuinigingen veerkrachtig en initiatiefrijk' - ziet deze dat niet alle sectoren er even goed voorstaan. Vooral in de beeldende kunst gaapt een te groot gat tussen instellingen die avant-gardekunst tonen en de grotere musea.

Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.