Meer gedwongen huwelijken dan gedacht

Het aantal meisjes en vrouwen dat gedwongen wordt uitgehuwelijkt, ligt veel hoger dan is geregistreerd. Dat blijkt uit een onderzoek van het Verwey Jonker Instituut, dat minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

redactie
De 'spiekpennen' van Femmes for Freedom. In de pen zit een spiekbriefje verstopt met contactgegevens van hulporganisaties en concrete adviezen bij uithuwelijking en achterlating. Beeld anp
De 'spiekpennen' van Femmes for Freedom. In de pen zit een spiekbriefje verstopt met contactgegevens van hulporganisaties en concrete adviezen bij uithuwelijking en achterlating.Beeld anp

In de periode 2011 en 2012 werden 181 gedwongen huwelijken geregistreerd bij organisaties als Steunpunt Huiselijk Geweld en Femmes for Freedom. Maar professionals schatten het aantal gedwongen huwelijken in deze periode op minstens 674.

In opdracht van het ministerie van Sociale Zaken hield het Verwey Jonker Instituut een enquête onder 522 hulpverleners en huisartsen. Hierin gaven zij een schatting van hoe vaak zij in die periode te maken hadden met gedwongen huwelijken. Op basis van de grootte van de gemeente waarin ze werkten, maakten de onderzoekers vervolgens een schatting over de totale omvang. Ze komen voor die periode dan op een aantal van minimaal 674 gevallen en mogelijk zelfs 1.914.

Landelijk knooppunt
Asscher noemt huwelijksdwang en achterlating in zijn brief aan de Kamer vormen van geweld en mishandeling. Ze zijn verboden en strafbaar en verhouden zich op geen enkele wijze met de Nederlands rechtsorde, stelt hij. Het onderzoek van het Verwey Jonker Instituut ziet hij als 'een krachtige bevestiging van de zorgen die het kabinet heeft over dit fenomeen'.

Asscher wijst op maatregelen die het kabinet in 2012 al heeft genomen tegen huwelijksdwang, zoals hogere straffen en meer preventie. Er komt binnenkort ook een landelijk knooppunt huwelijksdwang en achterlating, waar hulpverleners terecht kunnen voor kennis en expertise.

'Spiekpennen'
Vlak voor de zomervakantie startte Femmes for Freedom in samenwerking met GGD Haaglanden een campagne tegen huwelijksdwang en achterlating. Volgens de organisatie wordt de zomervakantie door sommige ouders gebruikt om hun kind uit te huwelijken en in het land van herkomst achter te laten.

Om jongeren alert te maken en uithuwelijking en achterlating te signaleren en te voorkomen werden er duizenden spiekpennen uitgedeeld aan jongeren vanaf 14 jaar. In de pen zit een briefje verstopt met contactgegevens van hulporganisaties en concrete adviezen. Bijvoorbeeld het verstoppen van een lepel in de kleding bij het reizen met een vliegtuig, zodat het alarm van de beveiligingspoortjes afgaat en om hulp gevraagd kan worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden