Meer fraude met uitkering opgespoord

Rechercheurs hebben in 2004 meer fraude opgespoord in de sociale zekerheid. Vorig jaar werd voor een bedrag van tweehonderd miljoen euro opgespoord....

Uit de rapportage blijkt dat de rechercheurs slimmergebruikmaken van gegevens door bestanden te koppelen. Vooral bijde Sociale Verzekeringsbank (SVB) werd meer onderzoek gedaan naaroplichting met AOW, kinderbijslag en nabestaandenuitkeringen. Hetaantal onderzoeken steeg met meer dan 50 procent tot 2800. Debank legde tienduizend boetes op en vorderde bijna 93 miljoeneuro terug.

In totaal werden 56 duizend boetes uitgedeeld door de SVB,gemeenten die verantwoordelijk zijn voor de bijstand, en het UWV.De laatste organisatie, die onder meer de WW en WAO uitvoert,spoorde in 2004 bijna 62 miljoen euro aan fraude op: 28 miljoendoor werknemers en 34 miljoen door werkgevers. Dankzij de meergerichte controles, volgde bij het UWV in 96 procent van deontdekte gevallen een sanctie.

Vooral WAO'ers blijken de regels minder te overtreden. Zo werdhet aantal zwartwerkende arbeidsongeschikten met een uitkeringin 2000 op 15 procent geschat. In 2004 was dat aandeel gedaaldnaar 6 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.