Meer fraude met internetbankieren

De fraude met internetbankieren is in de eerste helft van 2012 met 14 procent toegenomen ten opzichte van het laatste half jaar van 2011. Tussen januari en juni van dit jaar werd 27,3 miljoen euro schade geleden. In de laatste zes maanden van vorig jaar was dat 23,8 miljoen euro.

VAN ONZE VERSLAGGEVER WOUTER KEUNING

AMSTERDAM - Dit heeft de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) woensdag bekendgemaakt. Er zijn 6.200 gevallen van fraude geconstateerd. Het gemiddelde schadebedrag kwam uit op 4.400 euro. In veruit de meeste gevallen wordt de klant schadeloos gesteld. Een enkele keer verhalen banken een deel van de schade op de consument, wanneer die aantoonbaar nalatig is geweest.

De stijging is volgens de NVB vooral te wijten aan het toegenomen gebruik door cyber-criminelen van zogenoemde malware: software die zonder dat de computergebruiker dat doorheeft op diens computer wordt geïnstalleerd en die kwaadwillenden in staat stelt inloggegevens te stelen.

De NVB wijst erop dat de schade relatief klein is als je die afzet tegen het totaal aantal internetbetalingen dat wordt gedaan en de waarde daarvan. In 2011 vonden drie miljard transacties plaats via internetbankieren, goed voor bij elkaar 3.200 miljard euro.

De schade als gevolg van het zogenaamde skimmen, waarbij betaalpassen worden gekopieerd, is voor het eerst sinds 2010 afgenomen. In het eerste half jaar van 2012 daalde de schade als gevolg van skimmen met bijna een kwart tot 18,2 miljoen euro. De daling is volgens de NVB te danken aan 'het nieuwe pinnen'. Daarbij wordt niet langer gebruik gemaakt van de eenvoudig te kopiëren magneetstrip, maar van de EMV-chip die in de pas is verwerkt. Veruit de meeste gevallen van skimmen vonden plaats bij parkeermeters en onbemande tankstations. Op die plekken verdwijnt de pas vaak nog in zijn geheel in de paslezer, waardoor de magneetstrip nog altijd gekopieerd kan worden.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden