Meer faillissementen in detailhandel, minder in industrie

In de detailhandel stijgt het aantal faillissementen nog steeds, maar in de industrie loopt het langzaam terug. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

DEN HAAG - In de maand mei gingen 551 zaken in Nederland failliet, tegen 716 in april. Maar dat cijfer is volgens CBS-econoom Peter Hein van Mulligen zwaar geflatteerd doordat de rechtbank in mei een zittingsdag minder had: vier in plaats van vijf.


'Als je daarmee rekening houdt, kom je uit op 690 faillissementen. Dan is het maar een zeer geringe daling.' Het voortschrijdend driemaandsgemiddelde, dat volgens het CBS een beter beeld geeft van de ontwikkeling van het aantal faillissementen, daalde in mei tot 598. In april was het 617. Er is wel een forse daling vergeleken met mei 2013. Toen had de rechtbank ook maar vier zittingsdagen en kwam het aantal faillissementen uit op 800.


Van Mulligen is ook daarover niet enthousiast. 'We zitten nog altijd op gemiddeld 600 faillissementen per maand. Dat is te vergelijken met 2012, toen we het op een na hoogste aantal faillissementen hadden sinds het CBS in 1951 met de telling begon. Voor de crisis was het nog niet de helft.' Het hoogste aantal faillissementen vond vorig jaar plaats. Toen gingen twaalfduizend bedrijven op de fles.


Van Mulligen kan zich wel voorstellen dat de daling van het aantal faillissementen geen gelijke tred houdt met het economisch herstel.'De economie moet echt flink aantrekken voordat het aantal faillissementen echt gaat dalen.' Wel worden nog altijd meer bedrijven opgericht dan er failliet gaan. In deze cijfers is overigens geen rekening gehouden met het faillissement van eenmansbedrijven of zzp'ers.


Behalve in de industrie nam ook het aantal faillissementen bij handelsondernemingen af en in de specialistische dienstverlening, waaronder advies- en onderzoeksbureaus. De stijging van het aantal faillissementen in de detailhandel heeft ook te maken met de stijging van de onlineverkopen.


Kredietverzekeraar Euler Hermes, die de faillissementontwikkeling in 42 landen bijhoudt, stelde woensdag dat het aantal faillissementen in Nederland dit jaar met 15 tot 20 procent zal afnemen en in 2015 met 7 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden