Meer EU-fruit en EU-melk op school, ook in Nederland

BRUSSEL - De Europese Commissie wil de subsidiëring van melk en fruit voor schoolkinderen de komende 7 jaar voortzetten en verhogen. Volgens Europees Commissaris Ciolos (Landbouw) moet er jaarlijks 230 miljoen euro beschikbaar komen. Het Nederlandse verzet tegen de subsidieregeling - volgens het kabinet is die overbodig en ongewenst - wordt volgens betrokkenen weggestemd in Brussel.


Donderdag maakte Ciolos bekend de EU-subsidies voor schoolmelk en schoolfruit bij elkaar te voegen - minder administratieve lasten - en tegelijkertijd het beschikbare budget te verhogen van 197 naar 230 miljoen per jaar. Nederland profiteert ondanks zijn afkeer wel van de regelingen. Volgens de laatst beschikbare gegevens kreeg Nederland in het schooljaar 2011/2012 ruim een half miljoen euro voor schoolmelk. Dit jaar is er bijna 3 miljoen euro beschikbaar voor schoolfruit.


In september vorig jaar presenteerde het kabinet zijn - inmiddels ook in Brussel befaamde - lijst met 54 zaken waar de EU zich niet langer mee zou moeten bemoeien. Punt 25 betrof de subsidiëring van fruit en melk voor schoolgaande kinderen tussen de 6 en 10 jaar. Volgens Nederland is gezonde voeding voor leerlingen een zaak van de lidstaten zelf.


De Commissie heeft de Nederlandse klacht onderzocht maar komt tot de conclusie dat er juist nu redenen zijn om het Europese schoolmelk- en schoolfruitprogramma voort te zetten en uit te breiden. Ciolos benadrukt dat in steeds meer lidstaten steeds meer kinderen te weinig fruit en melk krijgen. Tegelijkertijd neemt door ongezonde voeding het aantal te zware kinderen toe: 1 op de 3 kampt met overgewicht. 'Europese problemen die een Europese aanpak vergen', aldus de landbouwcommissaris.


Daarnaast blijkt uit een evaluatie dat zonder EU-steun de schoolmelk en het schoolfruit zouden verdwijnen. Ciolos: 'Nogal wat lidstaten hebben er simpelweg geen geld voor.'


De kans dat de lidstaten en het Europees Parlement de nieuwe, uitgebreidere regeling goedkeuren, is dan ook groot. Aan het schoolmelkprogramma doen alle lidstaten mee. Bij de verstrekking van schoolfruit bedanken alleen Zweden, Finland en Groot-Brittannië voor de EU-subsidie. De eerste twee landen omdat ze principieel tegen de regeling zijn en daar ook naar handelen. Londen accepteert het geld niet omdat het anders een deel van zijn korting op de betaling aan de EU zou verliezen.


Ongeveer 30 miljoen kinderen in de EU profiteren van de subsidieregeling. Zij krijgen iedere dag een bekertje melk en een paar keer per week een appel, sinaasappel of banaan. Ciolos wil dat met de uitgebreidere subsidie ook uitstapjes aan een boerderij worden bekostigd, om kinderen te leren waar hun voedsel vandaan komt.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden