Meer dure woningen en parkeerruimte

In Leidsche Rijn zullen de komende jaren meer duurdere woningen worden gebouwd. Het aantal parkeerplaatsen gaat flink omhoog. Het openbaar vervoer wordt met twee buslijnen uitgebreid en er komen in het stadsdeel twee nieuwe noord-zuidverbindingswegen bij....

Van onze verslaggever

Dat maakte wethouder Walther Lenting van Leefbaar Utrecht woensdag bekend tijdens een presentatie van een 'geactualiseerde ontwikkelingsvisie' voor 's lands grootste vinex-locatie (30 duizend woningen, 100 duizend inwoners).

De nieuwe plannen werden voorbereid in overleg met bewoners, deskundigen en de bij Leidsche Rijn betrokken marktpartijen.

Vooral de onderhandelingen met de projectontwikkelaars en bouwers verliepen moeizaam, omdat de gemeente aanspraak maakte op een groter deel van de winsten die met de woningbouw op Leidsche Rijn worden verdiend.

Hiertoe moesten de, voor de gemeente, zeer ongunstige contracten die in de jaren negentig met de marktpartijen waren gesloten, worden opengebroken.

Dat lukte dankzij een wijziging van het woningbouwprogramma die, gezien de grotere vraag naar dure woningen in de regio, toch al wenselijk was. In het nieuwe bouwprogramma worden ruim vierhonderd extra woningen in het duurste marktsegment (meer dan 260 duizend euro) gebouwd. Om er zeker van te zijn dat de dure nieuwbouwwoningen echt luxer zijn, worden voortaan alle vrijesectorwoningen door een onafhankelijke derde getoetst op de verhouding tussen prijs en kwaliteit.

Het aantal sociale huur- en koopwoningen blijft gelijk, maar het bouwprogramma in de goedkope koopsector (minder dan 260 duizend euro) wordt verlaagd. Ook het totaal aantal woningen dat de komende jaren wordt gebouwd, gaat iets omlaag, van 14.816 naar 14.496 woningen.

Voor alle woningen in Leidsche Rijn is voortaan een anti-speculatiebeding van vijf jaar van kracht. Om de koopsector voor starters en mensen met lage inkomens bereikbaar te houden, overweegt de gemeente hen, in navolging van Amsterdam, te steunen met een nieuwe Utrechtse hypotheekregeling voor het middensegment.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden