Meer DSM in Verre Oosten

Het vernieuwde DSM investeert de komende vijf jaar nog eens een miljard euro in China. Het Verre Oosten wordt steeds belangrijker.

Michael Persson

Amsterdam - Voormalig chemieconcern DSM, tegenwoordig vooral sterk in materialen en vitaminen, gaat nog steviger inzetten op landen als China, India en Brazilië. De komende vijf jaar moet 70 procent van de groei uit die landen komen, zei topman Feike Sijbesma woensdag tijdens een toelichting op de jaarcijfers.


Sijbesma wil ook onderzoek en ontwikkeling steviger verankeren in het Verre Oosten. Hij wil de huidige R&D-campus in Pudong bij Sjanghai uitbreiden met een 'innovatiecentrum' waar naar nieuwe toepassingen en producten wordt gezocht. Het aantal onderzoekers gaat van ongeveer vijftig nu naar een paar honderd over een paar jaar.


Volgens Sijbesma is een lokaal innovatiecentrum nodig omdat de snel groeiende Aziatische markten nieuwe groepen consumenten voortbrengen 'die hun eigen behoeften hebben'. Sijbesma: 'De mensen in Azië ontbijten niet met brood en hagelslag.'


DSM presenteerde zich woensdag als een nieuw bedrijf. De afgelopen jaren werden verschillende oude bedrijfsactiviteiten afgestoten. Zo werden diverse chemische productielijnen verkocht. Onder meer voor melamine (campingbordenkunststof), elastomeren (kunstrubbers), kunstmest en olie- en gaswinning is binnen het nieuwe DSM geen plaats meer. De Limburgse multinational, 109 jaar geleden begonnen als exploitant van steenkoolmijnen, concentreert zich op levenswetenschappen en hightechmaterialen.


Onder die eerste poot, life sciences, vallen onder meer de vitaminepillen en sportdrankjes. Volgens het bedrijf slikken elke dag een half miljard mensen een Limburgse vitaminepil. Onder de materialentak vallen onder meer de Dyneema-vezels en lichte kunststoffen, die in 85 procent van alle auto's voorkomen.


Het bedrijf maakte woensdag een bedrijfsresultaat over 2010 bekend van 752 miljoen euro, een stijging van 74 procent. Volgens Sijbesma is die groei vooral te danken aan de aantrekkende economie. De grootste winstmaker is de afdeling Nutrition, waarin de voedingsmiddelen en -supplementen zitten.


Toch waren aandeelhouders niet tevreden. Op de beurs van Amsterdam daalde het aandeel met 2,6 procent. De zorgen betreffen allereerst de stijgende grondstofkosten. 'We hebben er vertrouwen in dat we die kunnen doorberekenen in de prijzen van onze eigen producten', zei directielid Nico Gerardu woensdag.


Daarnaast zijn er zorgen over de farmaceutische divisie, die maar net quitte draaide door een lagere vraag naar de producten. Sijbesma wil die divisie versterken door samenwerking met sterke branchegenoten. Zo begon DSM in december een joint venture met het Chinese Sinochem, dat de antibiotica van DSM een betere toegang zou moeten bieden tot de Chinese markt.


DSM heeft op dit moment dertien vestigingen in China. In totaal wordt de komende vijf jaar nog een miljard in China geïnvesteerd. Volgens Sijbesma is de uitbreiding van het onderzoekscentrum het meest typerend voor de omschakeling van China van lagelonenland naar een innovatieland.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden