Meer drukkerijen voor euro

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft drie extra drukkerijen aangewezen voor het drukken van eurobiljetten. De maatregel is een veiligheidsmaatregel voor het geval één van de drukkerijen in de eurolanden niet op tijd klaar is, zo meldt de Wall Street Journal....

Ferry Haan

Het drukken van de eurobiljetten is een operatie zonder weerga. In totaal moeten er 14,5 miljard biljetten over de 300 miljoen inwoners van de twaalf eurolanden verspreid worden. Niet alleen is dit een logistieke nachtmerrie, ook het drukken van de biljetten is een reuzenklus - vooral als de biljetten in vijftien verschillende drukkerijen gedrukt worden. Kleine kleur- en kwaliteitsverschillen zullen onontkoombaar zijn. De burger, die toch al alert moet zijn op valsemunterij, wordt het leven zo behoorlijk moeilijk gemaakt.

Toch is de ECB vol optimisme. 'Ik ben me niet bewust van enige indicaties die een soepele en succesvolle geld-overgang in de weg staan', verklaarde ECB-president Duisenberg onlangs. Toch zijn er volgens de Wall Street Journal wel incidenten geweest die de biljettenproductie hebben verstoord. In Italië zou er iets zijn misgegaan met metaaldraadjes in de biljetten. In Duitsland mislukten 325 miljoen biljetten van 100 euro.

Het meest vreest de ECB echter stakingsacties in de eurodrukkerijen. De afgelopen weken legden zowel in Spanje als Frankrijk al werknemers het werk neer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden