Commentaar

Meer Democratie raakt politieke bedrijf op minst fraaie plekken

Raoul du Pré
Niesco Dubbelboer. Beeld
Niesco Dubbelboer.Beeld

Het burgerinitiatief om de politieke banencarrousel te doorbreken, verdient een enthousiaste ontvangst.

Tien jaar geleden stond het toenmalige PvdA-Kamerlid Niesco Dubbelboer aan de wieg van het burger-initatief: burgers konden onderwerpen op de agenda van de Kamer zetten. Vervolgens moest hij toezien hoe het Binnenhof een goed verdedigd bastion bleek. Veruit de meeste burgerinitatieven doorstaan niet eens de eerste selectieronde. Van de onderwerpen die wel de Kameragenda bereikten, is het effect gering. Nog geen enkele keer volgde een directe aanpassing van het beleid.

Toch waagt Dubbelboer het er nu zelf maar eens op met zijn beweging Meer Democratie. Dat initatief verdient een beter lot dan al die voorgangers, want het raakt het politieke bedrijf op een van zijn minst fraaie plekken: het voor buitenstaanders vrijwel ondoordringbare systeem om de publieke functies te verdelen. Zelfs nu de tijd achter ons ligt dat de traditionele bestuurderspartijen oppermachtig waren, worden nog steeds bijna alle topbanen in het openbaar bestuur onderling verdeeld. Dat zit ingebakken in het systeem: zolang politici de benoemingen doen, worden politici, oud-politici en partijgenoten benoemd.

Dat wil Meer Democratie doorbreken. Sollicitatieprocedures moeten objectief en onpartijdig worden, op grotere afstand van de politiek. Opdat de beste kandidaat wint en niet degene van de partij die toevallig aan de beurt is.

Met die 40 duizend benodigde handtekeningen komt het vast goed. Daarna wordt het boeiend te zien wat de Kamer doet. Geen fractie die openlijk zal durven pleiten voor behoud van de banencarrousel, maar ontstaat er ook een meerderheid rond een beter, werkbaar alternatief? Krijgen buitenstaanders echt een eerlijke kans? De politiek zou er zichzelf een grote dienst mee bewijzen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden