Meer deelnemers Sneekweek ondanks concurrentie

SNEEK (ANP) - Meer dan 820 zeilers doen zaterdag tot en met donderdag mee aan de 72e Sneekweek. Europa's grootste zeilevenement op binnenwater trekt daarmee meer deelnemers dan vorig jaar. Toen had het te kampen met concurrentie van andere internationale wedstrijden in dezelfde periode.

Het bijzondere van de Sneekweek is dat er niet in een driehoeksbaan wordt gevaren, maar dat de boeien verdeeld liggen over het Sneekermeer en naastgelegen wateren. Afhankelijk van de windkracht en -richting moeten twintig verschillende boeien worden gerond.

De grootste klasse is traditioneel de Splash, dit jaar met meer dan honderd boten. Nieuw is volgens woordvoerder Gerlof van der Werf van de organiserende Koninklijke Watersportvereniging Sneek dat er een baan bijgekomen is. ,,Daardoor kan iedereen voor het publiek finishen.''

Vlootschouw

Vrijdagavond wordt de Sneekweek traditioneel geopend met een vlootschouw door de binnenstad van Sneek. Zaterdag beginnen de wedstrijden en worden tienduizend bezoekers op het Starteiland in het Sneekermeer verwacht.

Ook de zogenaamde hardzeildag, altijd woensdag, is populair. Deze zeilpartij, waaruit de Sneekweek is ontstaan, bestond al in 1814. Na de bevrijding van de Fransen in dat jaar grepen de Snekers de eerste de beste gelegenheid aan om een feestelijke zeilpartij te houden.

De organisatie verwacht in totaal ongeveer 100.000 tot 130.000 bezoekers in en rond de Friese stad, waar de hele week allerlei festiviteiten zijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden