Meer dan welkom

Ayaan Hirsi Ali is wat mij betreft meer dan welkom in Nederland. De Volkskrant meent haar, feitelijk, gedwongen terugkeer te moeten koppelen aan een uitgebreid overzicht van de kosten voor haar beveiliging (Binnenland, 3 oktober)....

Gaat mijn Volkskrant volgende week een overzicht geven van de bewakingskosten voor moordenaar Mohammed B.?

Frans Boshoff, Amsterdam

Vrede
Hoewel ik het met Femke Halsema eens ben dat Ayaan Hirsi Ali ook buiten de landsgrenzen moet worden bewaakt, wordt daarmee het probleem, de doodsbedreigingen, niet opgelost. Die oplossing ligt nu eenmaal bij de politica zelf. Daarvoor zal zij haar strijd tegen de islam en zijn stichter tegen het licht moeten houden van het ultieme politieke doel: vrede. Dit alomvattende ideaal zal namelijk nooit van de grond kunnen komen door je medemens te schofferen.

Vrede
Wouter ter Heide, Zwolle

Grondrecht
Na de brute moord op Theo van Gogh heeft de Nederlandse regering terecht besloten Ayaan Hirsi Ali onder persoonsbescherming te stellen. Daar waren goede gronden voor: niet alleen dient de staat haar burgers te beschermen, in dit geval wordt ook het grondrecht op vrije meningsuiting bedreigd.

Grondrecht
Vervolgens besloot mevrouw Hirsi Ali haar carrière een impuls te geven door naar de Verenigde Staten te verhuizen. Dat was en is natuurlijk haar goed recht. De Amerikaanse regering peinst er echter niet over om haar burgers dezelfde bescherming te bieden als hier gebruikelijk is.

Grondrecht
Dat onze regering toen besloten heeft alsnog gedurende de periode van een jaar op te draaien voor de kosten van haar bescherming, is dan mooi meegenomen. Maar men dient wel te beseffen dat onze regering en daarmee de belastingbetaler niet permanent hoeft op te draaien voor deze kosten, ongeacht de persoonlijke keuzes die de bedreigde maakt.

Grondrecht
De ‘denktank’ die haar een baan heeft aangeboden, had natuurlijk van tevoren kunnen bedenken dat mevrouw Hirsi Ali niet zonder bescherming kan. En de Amerikaanse regering nog veel meer. Kennelijk vinden beide de toegevoegde waarde van deze mevrouw niet opwegen tegen de kosten.

Grondrecht
Dat neemt niet weg dat, nu zij weer terug is in Nederland, dezelfde argumenten van voor haar vertrek opgeld doen. De Nederlandse staat dient daarom weer zorg te dragen voor haar veiligheid.

Grondrecht
Marcel Faymonville, Almere

Kinderen
Beveiliging van mevrouw Hirsi Ali zou al gauw meer dan 3 miljoen euro per jaar gaan kosten.

Kinderen
Waarom geven we dit bedrag niet uit aan beveiliging van de kinderen die dagelijks gevaar lopen binnen het eigen gezin en die nu bescherming ‘genieten’ van Bureau Jeugdzorg? Zij zijn toch ook Nederlands staatsburger?

Kinderen
Anke Siedsma, Almere

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden