Meer dan vijftig doden door aanslagen India

Een reeks bomaanslagen in de Indiase hoofdstad New Delhi heeft zaterdag meer dan vijftig mensenlevens geëist....

Vooral vrouwen en kinderen zouden door de bommen die vermoedelijk verstopt zaten in een motorfiets of een riksja en in een tas het leven hebben verloren. Ook verscheidene buitenlanders zouden zijn getroffen door de ontploffingen, meldde het Indiase persbureau Press Trust of India. Voor zover bekend zijn er geen Nederlanders onder de slachtoffers, zo maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag bekend.

De drie ontploffingen deden zich aan het eind van de middag met een tussenpoos van enkele minuten voor. Eerst ontplofte een bom op de markt van Paharganj, in het centrum van de stad. Naar schatting elf mensen kwamen om door klap op de bazaar vlak naast het centraal station.

Korte tijd later ging een explosief af op de markt Sarojini Nagar in het zuiden van de hoofdstad. Naar schatting veertig mensen verloren het leven op de volgepakte markt. Een felle brand brak uit na de explosie. ‘Er waren twee buitenlanders die in brand stonden en mij smeekten om hulp. Maar ik verkeerde in een shock. Ik kon ze niet helpen’, aldus een winkelier. ‘Mensen renden in paniek rond. Ik gooide sjaals op mensen omdat ze in brand stonden’, verklaarde een andere uitbater op dezelfde markt.

In de drukke straten van New Delhi ontstond paniek. Er waren veel mensen op de been om inkopen te doen voor het populaire hindoestaanse Divalifeest (lichtjesfeest), dat dinsdag begint. Op last van de autoriteiten zijn alle markten en bazaars in de hoofdstad onmiddellijk gesloten. De bevolking heeft het advies gekregen binnen te blijven.

Volgens de Indiase premier Singh gaat het onmiskenbaar om terroristische aanslagen. Hij noemde ze ‘een criminele daad’ die zeker niet onbestraft zal blijven. ‘Geen enkele terrorist kan het winnen van het volk van India’, verzekerde de geschokte regeringsleider. Sporen van het explosief RDX zijn aangetroffen op de markten en in de bus.

Buurland Pakistan was er snel bij om de aanslagen scherp te veroordelen. Het is nog onduidelijk wie er achter de aanslagen zit. Niemand heeft de verantwoordelijkheid opgeëist. Wel heeft de Indiase politie tien verdachten opgepakt in verband met de aanslagen. Vijf mensen zouden zijn gegrepen op het centraal station van de hoofdstad. Vijf anderen konden worden ingerekend op busstations en andere treinstations, meldde de lokale telvisiezender NDTV. Over hun identiteit of achtergronden is nog niets bekendgemaakt.

Radicale islamieten die streven naar een onafhankelijk Kashmir, hebben in het verleden herhaaldelijk aanslagen gepleegd in India. Het land wordt evenwel ook geregeld getroffen door sektarisch geweld tussen hindoes en sikhs waardoor veel mensen omkwamen. Het 14 miljoen inwoners tellende New Delhi wordt hoofdzakelijk bevolkt door Hindoes. Er is ook een omvangrijke minderheid van 1,7 miljoen moslims.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden