Nieuws

Meer dan vijftig doden bij mijnongeluk Rusland, zoektocht naar overlevenden gestaakt

Bij een groot ongeluk in een Siberische kolenmijn zijn donderdag 52 mijnwerkers en reddingswerkers omgekomen. Nadat veertien lijken geborgen waren, is de zoektocht naar 38 vermisten opgegeven, omdat het te gevaarlijk is rond de mijn en de overlevingskansen gering zijn. Dat meldt het Russische persbureau TASS.

Reddingswerkers bespreken hoe ze te werk zullen gaan bij het zoeken naar overlevenden, kort na het instorten van de mijn. Beeld AP
Reddingswerkers bespreken hoe ze te werk zullen gaan bij het zoeken naar overlevenden, kort na het instorten van de mijn.Beeld AP

De Listyazhnaya-mijn bevindt zich in Kemerovo, een gebied in zuid-west Siberië op 3.500 kilometer van Moskou. De ramp is volgens de plaatselijke autoriteiten ontstaan toen een concentratie van het licht ontvlambare methaan-gas, dat regelmatig vrijkomt bij het winnen van steenkool, door een vonk in de brand vloog. De brand sloeg vervolgens over op steenkoolstof dat in de mijnschacht lag opgehoopt.

Op dat moment waren er 285 kompels ondergronds. Terwijl de verstikkende rook via het ventilatiesysteem de gangen vulde, hielpen reddingswerkers 239 mijnwerkers naar boven. Onder de overlevenden zijn 49 gewonden.

De reddingsoperatie moest overhaast worden afgeblazen wegens explosiegevaar van grote hoeveelheden methaangas en giftige dampen in de mijnschachten. Het is niet duidelijk of het reddingswerk wordt hervat als de concentraties van methaangas zijn afgenomen.

De Russische president Vladimir Poetin heeft gezegd dat alles in het werk moet worden gesteld om levens te redden, maar volgens de plaatselijke hulpdiensten is er vrijwel geen hoop meer dat drie reddingswerkers en 35 kompels die zich nog in de mijn bevinden, nog in leven zijn. Volgens nieuwsagentschap Interfax hebben mijnwerkers en reddingsploegen de beschikking over zuurstof voor noodgevallen, waarmee ze zich in normale omstandigheden zes uur in leven kunnen houden. Die voorraad zou donderdagavond laat zijn uitgeput.

Overtredingen

De Russische autoriteiten hebben een onderzoek ingesteld naar overtredingen van de veiligheidsvoorschriften in de Listvyazhanaya-mijn, die eigendom is van een privébedrijf. De directeur en twee managers zijn gearresteerd. De mijn is in april voor het laatst geïnspecteerd. Dat leverde 139 overtredingen op, onder meer voor het negeren van brandveiligheidsinstructies. In 2004 zijn al eens 13 mijnwerkers in deze mijn omgekomen bij een explosie van methaangas.

De autoriteiten van Kemerovo hebben drie dagen van rouw ingesteld. Dodelijke mijnongelukken door exploderend methaangas zijn geen zeldzaamheid in Rusland en Kemerovo staat te boek als een gebied waar de mijnveiligheid te wensen overlaat. Zo vond het dodelijkste mijnongeluk sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie, een explosie in 2007 waarbij 110 kompels omkwamen, ook plaats in Kemerovo.

Na een ontploffing in een mijn in het noorden van het land in 2016, die 36 mijnwerkers het leven kostte, zijn 58 mijnen onderzocht, waaruit duidelijk werd dat twintig mijnen niet aan de veiligheidseisen voldoen. Destijds is de Listvyazhanaya-mijn echter niet onderzocht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden