'Meer dan vijfduizend doden bij aardbeving Nepal'

Meer dan 5000 mensen hebben de aardbeving in Nepal afgelopen weekeinde niet overleefd. Officiële bronnen zeggen tegen de BBC dat het dodental opnieuw naar boven is bijgesteld en vermoedelijk nog verder oploopt. Het aantal mensen van wie bekend is dat ze gewond zijn geraakt, is de 10.000 voorbij.

Een overlevende met zijn zoon in KathmanduBeeld ap

De Nepalese regering vreest dat het dodental verder kan oplopen tot 10 duizend. Dat heeft de premier van Nepal Sushil Koirala vandaag gezegd tegen persbureau Reuters. In totaal zijn volgens de VN zo'n 8 miljoen mensen getroffen door de aardbeving van zaterdag. Ongeveer een half miljoen mensen is op de vlucht.

De Nepalese regering opereert volgens Koirala op 'oorlogssterkte' en doet er volgens hem alles aan om mensen te redden en hulp te bieden. 'Het is een grote opgave en een heel moeilijke periode voor Nepal', aldus de premier.

Zeker 4352 lichamen zijn in Nepal geborgen, liet een woordvoerder van de politie vandaag weten. In buurland India vonden 61 mensen de dood bij het natuurgeweld, in Tibet kwamen 25 mensen om. Op het basiskamp op Mount Everest vielen achttien doden door een lawine die door de aardbeving in gang werd gezet. Meer dan 7.000 mensen zijn gewond geraakt. De autoriteiten vrezen dat het dodental hoger zal worden als reddingswerkers de verwoeste dorpen in afgelegen gebieden rond het epicentrum zullen bereiken.

In de getroffen gebieden is aan alles een tekort, vooral aan voedsel en water. Ook tenten en medicijnen zijn hard nodig, melden hulporganisaties. Reddingswerkers vrezen voor de gezondheid van overlevenden die in de open lucht leven of in overvolle tenten worden ondergebracht. 'Er zijn mensen die geen voedsel en onderdak hebben. Er zijn berichten over dorpen die voor 70 procent zijn verwoest', aldus de hoogste functionaris in de regio Gorkha, nabij het epicentrum van de beving.

Voor de derde nacht op rij hebben veel mensen buiten geslapen. Sommigen hebben geen woning meer, anderen doen dat uit angst voor naschokken. Die maken het voor de reddingswerkers ook lastig. Nepal heeft bijna het volledige leger ingezet. Ook vrijwel de gehele politiemacht in het Aziatische land houdt zich bezig met de gevolgen van de beving.

'Ik dacht dat ik in de grond zou wegzakken'

De straten van Kathmandu waren een dag na de aardbeving vol mensen: huilend, zoekend naar overlevenden. De huizen die nog staan, durven ze niet binnen te gaan uit angst voor naschokken. Lees hier de reportage.

Nepal is pas sinds 2008 een republiek. Het centrale gezag is er fragiel. Kan de sociaaldemocratische regering het land uit de crisis leiden?

Een Nederlandse architect helpt met zijn Smart Shelter Foundation dorpsbewoners in Nepal schokbestendig te bouwen. Lees hier het interview.

Nepal heeft bij de aardbeving niet alleen duizenden inwoners verloren, maar ook een goed deel van zijn tempels en paleizen. Het historisch erfgoed van Nepal is in een puinhoop veranderd.

Wie via de noordkant de Mount Everest wil beklimmen, kan dat deze lente niet meer doen. China heeft alle beklimmingen geannuleerd in verband met de aardbeving. Zal de klimtoerist Nepal nu mijden?

Beeld ap

Klimmers van Mount Everest gehaald

Bijna alle bergbeklimmers die na de aardbeving op de Mount Everest kwamen vast te zitten, zijn inmiddels naar beneden gebracht. Dat liet de politie vandaag weten. Tot nu toe werden 205 klimmers met helikopters van de hoogste bergtop ter wereld gehaald.

Door de lawines die na de beving op de bergflanken ontstonden, zijn volgens officiële opgaven 17 mensen om het leven gekomen. Een woordvoerder van de autoriteiten voor toerisme sprak echter van 20 doden. De lawines troffen onder andere het basiskamp waar op dat moment zo'n duizend mensen waren.

Beeld reuters

Nederlandse hulp

Nederland coördineert op verzoek van de Verenigde Naties de activiteiten van alle reddingsteams die in Nepal zoeken naar slachtoffer, zei minister Henk Kamp (Economische Zaken) vandaag in de Tweede Kamer. Kamp verwacht dat de VN de coördinatie over de 'search en rescue' weer snel overneemt, maar tot die tijd doet Nederland dat.

Het Nederlandse hulpteam USAR is actief in de Nepalese hoofdstad Kathmandu, maar heeft nog geen overlevenden gevonden. USAR.NL meldde vanochtend dat twee reddingsgroepen op verschillende locaties in Kathmandu hebben gezocht. Ze zijn ingezet bij een ingestort hotel en een woonhuis. Er wordt gezocht met speurhonden.

Vandaag worden nieuwe locaties bepaald waar gezocht gaat worden. Dat gebeurt in overleg met de autoriteiten in Nepal. Het basiskamp is opgezet in de buurt van het vliegveld van Kathmandu. Vanuit daar wordt het zoek- en reddingswerk gecoördineerd. Ook wordt op het vliegveld geholpen met het ontvangen en verspreiden van nieuwe hulpgoederen en hulpverleners.

Minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) stelde zondag een bedrag van vier miljoen euro beschikbaar voor humanitaire hulp. De Samenwerkende Hulporganisaties hebben Giro555 geopend.

Beeld epa
Beeld ap

Drone filmt historische verwoesting

Een man in Kathmandu heeft met zijn drone beelden gemaakt van de verwoesting in zijn stad. Op de videobeelden die Kishor Rana op Facebook plaatste wordt vooral duidelijk hoe zwaar de historische gebouwen getroffen zijn.

Aan het einde van het filmpje vliegt de drone over een grasveld waar mensen in geïmproviseerde tenten wonen. Rana zegt op Facebook dat hij geen beelden wil laten zien van reddingsacties, uit respect voor de families van slachtoffers. 'We hebben niet alleen veel levens verloren, maar ook veel onderdelen van ons cultureel erfgoed, van onze geschiedenis.'

Rana roept zijn Nepalese vrienden op hem locaties door te geven van andere getroffen historische plekken. 'Ik zal morgen meer opnamen maken, zodat de wereld het kan zien.'

Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden