Meer dan tachtig Koerden gedood bij Turkse acties

Turkse militairen hebben bij gevechten in het noorden van Irak sinds woensdag 87 leden van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) gedood....

AP, Reuter

HABUR

Het Turkse leger meldde donderdagavond verder dat in het gebied gevechten woeden tussen de PKK en leden van de rivaliserende Democratische Partij van Koerdistan (DPK) van Massoud Barzani. De DPK beheerst het noordwestelijke deel van Noord-Irak.

De in Brussel gevestigde zender MED TV, die sympathiek staat tegenover de PKK, meldde dat de Turken inmiddels dertig kilometer op Iraaks grondgebied zijn doorgedrongen.

Het Turkse leger heeft gezegd dat de militaire actie in Noord-Irak een 'beperkte operatie is die niet lang zal duren'. Er zouden 50 duizend Turkse soldaten bij de actie zijn betrokken, aldus de Turkse pers. De PKK zou in Zuidoost-Turkije en Noord-Irak samen over tienduizend strijders beschikken.

De PKK-strijders worden volgens de woordvoerder van MED TV ook belaagd door ongeveer tweeduizend strijders van de Koerdische Democratische Partij (KDP). Deze Iraakse groepering heeft, onder druk van Turkije, al vaker deelgenomen aan operaties tegen de PKK-strijders in Noord-Irak.

De KDP heeft het grensgebied in handen en is afhankelijk van de 'belasting' die zij heft op het wegtransport tussen Turkije en Noord-Irak. Tegenwerking van het Turkse offensief zou kunnen leiden tot sluiting van de grens, het opdrogen van deze inkomstenbron en grotere schaarste in Noord-Irak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden