Meer dan honderd doden op Java na tsunami

JAKARTA (ANP) - Opnieuw is de Indonesische archipel hard getroffen door natuurgeweld. Op het eiland Java zijn maandag zeker 104 mensen om het leven gekomen na een tsunami veroorzaakt door een aardbeving in zee met een kracht van 7,2 op de schaal van Richter.

Ruim honderd mensen worden vermist en eenzelfde aantal raakte gewond. Het hardst getroffen is het toeristenoord Pangandaran. Hier vielen volgens de politie zeker 62 doden. Maar er zijn ook doden in onder meer Cipatujah en Cilacap. De aardbeving deed zich om 15.19 uur lokale tijd voor op ongeveer 240 kilometer ten zuiden van Pangandaran. Hierna volgde een vloedgolf van 1,5 meter, zei seismoloog Hendri Subakti van het aardbevingscentrum van West-Java. Getuigen spraken van golven tot 5 meter hoogte.

Volgens Nederlandse alarmcentrales zijn vijf Nederlandse toeristen in Pangandaran nog niet getraceerd. Dat zei een woordvoerster van Eurocross maandagavond. Zij voegde eraan toe dat dat niets ernstigs hoeft te betekenen, omdat het erg moeilijk is om met mensen in het gebied in contact te komen. ,,Het is nu nacht daar en de mensen willen op de heuvels blijven, dus meer informatie komt er voorlopig niet'', zei ze.

Getuigen

Getuigen verhaalden over hotels in Pangandaran die werden vernietigd en boten die op het strand werden gegooid. Ongeveer 650 vissersboten raakten beschadigd. Raadslid Rudi Supriatna Bahro van de nabijgelegen stad Ciamis verklaarde dat een strook land tot een halve kilometer afstand van het strand is getroffen door het plotseling opkomende water.

Naast de 104 doden raakten 148 mensen gewond en zijn er 122 vermisten, aldus Putu Suryawan van het Rode Kruis/Rode Halve Maan. Duizenden mensen hebben een veilig onderkomen in moskeeën gezocht. Verder zijn veel mensen de heuvels ingetrokken uit angst voor nieuwe vloedgolven. ,,We hebben tenten, voedsel en medische hulp voor de ontheemden nodig'', zei Robert Simatupang van het Rode Kruis/Rode Halve Maan.

Natuurrampen

Indonesië is nog steeds niet hersteld van twee recente natuurramnpen. Eind december 2004 veroorzaakte een onderzeese beving voor de kust van Atjeh een enorme tsunami waardoor in Indonesië rond de 168.000 mensen het leven verloren. En op 27 mei van dit jaar werd de regio Yogyakarta getroffen door een beving van 6,3. Toen kwamen bijna 6000 mensen om.

Zie ook Earthquake Center:

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden