Meer dan één paspoort is verleden tijd

Het kabinet blijft erbij dat Nederlanders in het buitenland geen dubbele nationaliteit mogen hebben. Ze moeten straks kiezen tussen het Nederlandse paspoort en dat van het land waar ze wonen en werken.

DEN HAAG - Dat blijkt uit antwoorden van minister Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken, CDA) op vragen van Tweede-Kamerlid Gerard Schouw (D66).


Ofschoon er nog geen wetsontwerp is, kondigde hij maandag al een wijzigingsvoorstel aan ten gunste van de zogeheten expats. Die zijn bezorgd over een dreigend verlies van het Nederlandse paspoort. Ruim 21.000 mensen ondertekenden een petitie onder het motto dat 'Nederlanders overzee niet van hun staatsburgerschap mogen worden beroofd.'


'Niemand wordt gedwongen de Nederlandse nationaliteit af te staan,' schreef Spies gisteren. Het betekent volgens een woordvoerster van het ministerie dat de herziene Rijkswet op het Nederlanderschap alleen zal gelden voor 'nieuwe gevallen' - mits de Kamer akkoord gaat. Spies: 'Het is altijd aan de persoon in kwestie zelf om de afweging te maken tussen de aanvaarding van een nieuwe nationaliteit en het behoud van de oorspronkelijke nationaliteit.'


De kwestie van de dubbele nationaliteit is hoog op de politieke agenda gezet door de PVV. De partij van Geert Wilders verlangt een wijziging van de bestaande wet: buitenlanders die Nederlander willen worden, moeten afstand doen van hun oorspronkelijke nationaliteit. De vorige minister van Binnenlandse Zaken, de CDA'er Piet Hein Donner, meende dat Nederlanders in den vreemde dan aan dezelfde voorwaarde moeten voldoen. Spies deelt die mening.


D66-Kamerlid Schouw erkent dat rechtsongelijkheid op de loer ligt als expats buiten schot blijven. Wat hem betreft wordt dan ook het hele wetsvoorstel 'van tafel geveegd'.


Hij daagt regeringspartij VVD uit om daaraan mee te werken. 'Het is een anti-liberaal voorstel, ingegeven door angst voor de PVV.'


De plannen van het kabinet stroken volgens hem niet met VVD-ideeën over vrije handel, gedurfd ondernemerschap en (internationale) mobiliteit van werknemers.


Schouw hoopt niet alleen op steun van de VVD, maar ook op die van de kleinste regeringspartij CDA en de grootste oppositiepartij PvdA.


Enkele (voormalige) topmensen uit het bedrijfsleven hebben zich gekeerd tegen het verlies van 'de meervoudige nationaliteit voor Nederlanders in het buitenland.' Onder hen CDA-coryfee Herman Wijffels (ex-Rabobank) en oud-PvdA-staatssecretaris Dick Benschop, thans president-directeur van Shell Nederland. Zij ondertekenden de petitie die is opgesteld door afdelingen van PvdA, D66 en VVD in de Verenigde Staten.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden