nieuws

Meer dan een miljoen zorgverleners krijgen een bonus van 385 euro

Ruim een miljoen zorgverleners ontvangen een zorgbonus over 2021, blijkt uit een beoordeling van alle ingediende aanvragen door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Zorgverleners van het Maastricht UMC+ nemen applaus in ontvangst.  Beeld ANP
Zorgverleners van het Maastricht UMC+ nemen applaus in ontvangst.Beeld ANP

De zorgbonus is bedoeld voor zorgverleners die tussen 1 oktober 2020 en 15 juni 2021 zorg hebben verleend onder moeilijke omstandigheden vanwege het coronavirus. In totaal is er een budget van 720 miljoen euro beschikbaar voor de bonussen, een bedrag dat gelijk wordt verdeeld onder de zorgverleners. Het bonusbedrag bedraagt daardoor ongeveer 385 euro.

De bonus wordt uitbetaald via de zorgaanbieders, zoals de ziekenhuizen, die een extra opslag krijgen op het bonusbedrag in verband met de belasting die erover betaald moet worden. Het bedrag wordt voor half november aan de zorgaanbieders overgemaakt, waardoor zij het voor het einde van het jaar kunnen uitbetalen.

Eerder dit jaar was er in de Tweede Kamer een fel debat over de hoogte van de bonus. Toenmalig minister van Medische Zorg Tamara van Ark schetste twee scenario’s bij het budget van 720 miljoen euro: dat kon als bonus van 500 euro worden toegekend aan zorgmedewerkers die direct bij de coronazorg waren betrokken. Of het kon aan álle zorgmedewerkers worden uitgekeerd, waarbij de bonus lager zou uitkomen.

De oppositiepartijen steunden een derde variant van SP-leider Lilian Marijnissen. Die stelde voor om al het zorgpersoneel een bonus van 500 euro te geven. Als dit meer zou kosten dan de beoogde 720 miljoen, moest het kabinet dat maar regelen. De oude coalitiepartijen (die nu weer samen formeren) vonden dat idee te ver gaan en steunden het niet.

Het kabinet koos uiteindelijk voor het tweede scenario. Omdat er minder aanvragen werden gedaan dan Van Ark destijds voorzag, pakt het bedrag per persoon toch hoger uit dan de geplande 200 tot 240 euro.

Tweede bonus

Het is niet de eerste bonus die het kabinet uitdeelt tijdens de coronacrisis. In 2020 kregen zorgmedewerkers die direct bij coronazorg betrokken waren een bonus van 1.000 euro netto. Daarvoor werd 1,44 miljard euro gereserveerd. Werkgevers die de bonus aanvroegen, deden dat meestal voor ál hun medewerkers, waardoor de rekening veel hoger uitviel: 2,2 miljard euro. In totaal is voor de twee bonussen 3 miljard euro uitgetrokken.

Met een extra overheidsbijdrage van 1,6 miljard euro in 2022 is ook een nieuwe structurele loonsverhoging van 2,5 procent voor alle zorgmedewerkers mogelijk. Daarbovenop heeft het kabinet voor volgend jaar nog 675 miljoen euro beschikbaar gesteld, specifiek voor een structurele verhoging van de middensalarissen in de zorg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden