Meer dan een miljoen handtekeningen voor plan splitsing Californië

De Verenigde Staten krijgen er, als het aan durfkapitalist Tim Draper ligt, vanaf 2016 zes staten bij. Draper wil Californië splitsen in zes verschillende staten en heeft 1.3 miljoen handtekeningen verzameld om zijn voorstel op het stembiljet te krijgen. Maar gooi de kaarten van Californië nog niet weg: de kans dat zijn plan slaagt is klein.

Timothy Draper. Beeld reuters
Timothy Draper.Beeld reuters

Draper heeft met de 1.3 miljoen handtekeningen veel meer verzameld dan de ruim 800.000 handtekeningen die hij nodig had om zijn initiatief op het stembiljet te krijgen. Nu moet er eerst nog gecontroleerd worden of alle handtekeningen geldig zijn.

Als dat zo is, kan er in 2016 in de Golden State gestemd worden over het voorstel van Draper.

Zes verschillende staten
Volgens het voorstel van Draper moet het huidige Californië veranderen in de volgende zes staten: Silicon Valley, Southern California, West California, Central California, Northern California en Jefferson.

Zo gaan Los Angeles, Santa Monica en Santa Barbara bij West California horen.

San Francisco, Oakland en San Jose worden samen de staat Silicon Valley. Opvallend, want de San Franciscans zijn niet allemaal dol op de techindustrie uit Silicon Valley. De inwoners van de stad kwamen al in opstand tegen het bussysteem van Google en er wordt geklaagd over de hoge huizenprijzen: te betalen voor de multimiljonairs uit Silicon Valley, maar niet voor de gewone San Franciscans.

Reboot
De innovatieve geest van Silicon Valley wil Draper juist graag verspreiden. 'Californië heeft een reboot nodig', zei Draper tegen TIME. Volgens hem worstelt de staat met een gebrek aan goed leiderschap.

In februari, bij de start van zijn campagne beweerde Draper nog dat hij niet teveel geld uit wilde geven. Inmiddels heeft hij 4.9 miljoen in de campagne gepompt.

De zes verschillende staten volgens het initiatief van Timothy Draper. Beeld sixcalifornias.com
De zes verschillende staten volgens het initiatief van Timothy Draper.Beeld sixcalifornias.com

Wie is Draper?
Timothy Draper is een typische investeerder uit Silicon Valley. Hij wordt ook wel The Riskmaster genoemd, na zijn gelijknamige blog. Draper omschrijft zichzelf op zijn website als een pleitbezorger voor ondernemers en een vrije markt. Hij investeerde onder andere in Hotmail en Skype en is de uitvinder van de Draper University of Heroes, een kostschool in San Mateo in Californië voor studenten van 18 tot 24 jaar oud. De school moedigt actief ondernemerschap aan.

De kans dat Californië in 2016 in zessen wordt gesplitst, lijkt vooralsnog klein. Zelfs als Draper het initiatief op het stembiljet krijgt, moeten de president en het congres de maatregel nog goedkeuren. Die kans is klein: het congres wordt nu stevig beheerst door de democraten. Draper gaf zelf al toe dat zijn plan een long shot is, maar sommige conservatieve gedeelten van Californië steunen het plan.

Timothy Draper met zes dozen gevuld met petities voor het voorstel. Beeld ap
Timothy Draper met zes dozen gevuld met petities voor het voorstel.Beeld ap

Condooms
Er verschijnen wel vaker opvallende initiatieven op stembiljetten in Californië. Tijdens de verkiezingen van 2012 verscheen op de stembiljetten van Los Angeles County Measure B, ook wel bekend als de County of Los Angeles Safer Sex In the Adult Film Industry Act. Het doeleinde van de maatregel was om het gebruik van condooms te verplichten tijdens de opname van pornofilms.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden