Meer dan een halve eeuw beschikbaar voor iedereen

Père Hamel was al jaren met pensioen, maar zette zich nog altijd in voor de parochie van Saint-Étienne-du-Rouvray. Vakantie, schreef hij, was voor hem een tijd om te bidden voor vrede.

Jacques Hamel.Beeld AFP

De priester Jacques Hamel (86) was al meer dan tien jaar met pensioen. Vanwege het priestertekort hielp hij regelmatig een handje in de parochie van Saint-Étienne-du-Rouvray. Dat werd hem gisteren fataal: een islamistische terrorist sneed hem de keel door.

Hamel werd door parochianen omschreven als 'een warme man, zeer gewaardeerd in de gemeenschap'. Een man 'die goedheid uitstraalde' en 'altijd voor anderen klaar stond'.

Hamel werd in 1930 geboren in Darnétal in het departement Seine-Maritime, niet ver van de plaats waar hij gisteren vermoord werd. In 1958 werd hij tot priester gewijd. Daarna was hij meer dan dertig jaar pastoor in Saint-Étienne-du-Rouvray. Toen hij met pensioen ging, werd hij opgevolgd door een pastoor van Congolese afkomst, Auguste Moanda Phuati, die zich gisteren zeer geschokt toonde.

Na zijn pensioen bleef Jacques Hamel in de pastorie wonen. Hij bleef actief en droeg de mis op als Phuati er niet was. 'Hamel deed zijn werk tot het einde. Hij was oud, maar altijd beschikbaar voor iedereen. Een goede priester', zei een parochiaan gisteren.

Ook Mohammed Karabila, imam van de moskee in Saint-Étienne-du-Rauvroy, was diep geschokt door de dood van 'mijn vriend' Hamel. Hamel was een 'symbool van broederschap', iemand die zich sterk maakte voor de vreedzame co-existentie van verschillende religies. 'In de moskee zijn we met stomheid geslagen.'

Navrant waren de woorden die Jacques Hamel voor de vakantie in het parochieblaadje schreef. De vakantie was voor hem ook een tijd 'om te bidden voor de vrede en een beter samen leven'. De vakantie is een gelegenheid om vriendschapsbanden aan te halen en nieuwe energie op te doen, schreef hij, 'zodat we, beter uitgerust, samen de weg kunnen hernemen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden