Meer dan een druppel op een gloeiende plaat

Wat: schoon water Waarheen: van Nederland naar Kenia, Mozambique en Ghana

De KNVB en de Nederlandse watersector gaan samen met ontwikkelingsorganisaties schoon drinkwater bezorgen aan 750 duizend kinderen via 1.100 basisscholen in Kenia, Mozambique en Ghana.


Wat heeft voetbal met schoon water te maken?

Logisch toch? Voetballers zijn rolmodellen. Dus al voetballend gaan coaches de kinderen zogeheten life skills bijbrengen over watergebruik en persoonlijke hygiëne. En passant leren meisjes ook nog om weerbaarder te worden. Ondertussen worden de 1.100 scholen uitgerust met toiletten en schoon drinkwater. Twee vliegen in een klap dus.


Een plus een is drie?

Inderdaad. En dat geldt ook voor de financiering van dit waterproject. Football for Water, Sanitation & Hygiene (WASH) is een typisch voorbeeld van publiek-private samenwerking - de lievelingsterm van staatssecretaris Ben Knapen van Ontwikkelingssamenwerking. De KNVB, waterbedrijf Vitens Evides International en ontwikkelingsorganisaties als Unicef en Simavi hebben voor de komende vier jaar 13,5 miljoen bij elkaar gelegd. Het ministerie verdubbelt dat bedrag. Voor nieuwe initiatieven is er Fonds Duurzaam Water.


Kennen we dat?

Nee, het Fonds Duurzaam Water is vorige maand op Wereldwaterdag gelanceerd door het ministerie. Knapen heeft alvast 50 miljoen euro toegezegd in de hoop dat de Nederlandse experts op het gebied van water geprikkeld worden tot andere mooie ontwikkelingsprojecten. Nederland heeft immers een naam hoog te houden als het gaat om expertise van water.


Is het geen druppel op een gloeiende plaat?

Dat zal de praktijk moeten uitwijzen. Volgens de KNVB kan het belang van het programma vele malen groter zijn dan de directe watervoorziening aan de 750 duizend schoolkinderen. Langs de lijn van het voetbalveld staan immers altijd omstanders die ook een graantje meepikken van de gedoceerde 'levenslessen'. En kinderen komen ook weer thuis met deze kennis.


Die sneeuwbal werkt, zo weten we inmiddels van het bestaande programma Worldcoaches van de KNVB. De door de KNVB opgeleide lokale coaches leren tijdens voetbal kinderen allerlei overlevingsstrategieën en wijzen hen op risico's van drugsgebruik, aids en ongewenste zwangerschap.


Dus het is helemaal niet nieuw?

Jawel. Een plus een is drie, zeiden we toch al. Uniek is de combinatie van twee Hollandse expertises: voetbalcoaching en water. Samen vormt dat een echt effectieve aanpak van de waterproblemen in ontwikkelingslanden, aldus Knapen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden