Meer dan de helft van de studies volledig in het Engels

Het Engels maakt een onstuitbare opmars in het hoger onderwijs door. Het merendeel (60 procent) van alle opleidingen die Nederlandse universiteiten dit studiejaar aanbieden wordt inmiddels volledig in het Engels gegeven.

Kaya Bouma
Aankomende eerstejaarsstudenten van de Erasmus Universiteit. Beeld anp
Aankomende eerstejaarsstudenten van de Erasmus Universiteit.Beeld anp

Dat blijkt uit een inventarisatie van de Volkskrant van 1.632 opleidingen aan dertien universiteiten. Nederlandse studies worden zeldzamer, vooral bij masteropleidingen. Bij minder dan 30 procent van de bijna 1.200 masters is Nederlands de voertaal, de rest is in het Engels. Drie Nederlandse universiteiten bieden alleen nog Engelstalige masters aan. Ook bij de 435 bacheloropleidingen, die lange tijd hoofdzakelijk in het Nederlands werden gegeven, is Engels steeds vaker de voertaal.

Meer dan de helft van alle masterstudenten volgde vorig jaar een studie in het Engels, blijkt uit cijfers van de koepel van universiteiten VSNU. Voor bachelorstudenten was dat zeker één op de vijf.

Veel grote studies als economie en rechten worden nog wel in het Nederlands gegeven. Maar de Radboud-universiteit biedt vanaf september een grote studie als psychologie ook in het Engels aan. Universiteiten hebben de afgelopen jaren nieuwe Engelstalige opleidingen opgericht, en voor een deel zijn ook Nederlandstalige studies overgegaan op het Engels.

Meer buitenlandse studenten

Universiteiten kiezen voor Engels om beter aan te sluiten op de internationale academische wereld en om de concurrentie aan te gaan met universiteiten wereldwijd. Studenten worden zo optimaal voorbereid op een internationale (academische) carrière, is de gedachte.

Engelstalig onderwijs is ook een middel om meer studenten uit het buitenland te trekken. Vooral universiteiten aan de grens zoals de Radboud-universiteit en de Universiteit Twente mikken op extra toevoer van internationale studenten om de terugloop van Nederlandse studenten te compenseren.

Ook het HBO verengelst. Hoeveel opleidingen in het Engels worden aangeboden is niet bekend. De Vereniging Hogescholen heeft alleen cijfers uit 2013: toen was 15 procent van de opleidingen in het Engels. Waarschijnlijk ligt dat percentage inmiddels hoger. Avans stelt vanaf september als eerste hogeschool eisen aan het niveau van het Engels van alle studenten. Wie slecht scoort krijgt geen diploma.

Nee tegen stone coal English (+)

De verengelsing van het universitair onderwijs is dom, achteloos en onstuitbaar, schreef Martin Sommer in de krant van 19 augustus.

Engels in de collegezaal: ja versus nee

Twee meningen tegenover elkaar. 'Door Engels zo'n prominente rol op de universiteit te geven, haal je dus de academische subtiliteit, de hartstocht en de inspiratie weg uit het onderwijs. Dat is zonde.' (+)

'Beter onderwijs'

Het oprukkende Engels stuit al langer op verzet van studenten en hoogleraren. Studenten klagen over onnavolgbaar steenkolen-Engels. Studentenvakbond LSVB publiceerde vorig jaar een kleine enquête waarin het merendeel van de studenten liet weten afgeleid te worden door de Engelse vaardigheden van hun docenten. Een groep Amsterdamse academici publiceerde eind 2014 een manifest waarin ze pleitten voor het behoud van Nederlands als academische taal.

Zowel universiteitenkoepel VSNU als de Vereniging Hogescholen is groot pleitbezorger van de internationalisering van het hoger onderwijs. 'Wij zijn ervan overtuigd dat dit leidt tot beter onderwijs en meer mogelijkheden voor studenten om zich te begeven op de internationale arbeidsmarkt', zegt Bastiaan Verweij van de VSNU. 'Het aanbieden van Engelstalig onderwijs is daarvoor een randvoorwaarde.'

Minister Bussemaker (Onderwijs) laat weten dat studenten er baat bij kunnen hebben om in het Engels college te krijgen, mits het niveau op orde is. Wel gaat de minister een 'stevig gesprek voeren' met universiteiten die Engelstalig onderwijs aanbieden om meer internationale studenten te trekken. 'Ik accepteer niet dat universiteiten puur en alleen uit commerciële overwegingen onderwijs in het Engels geven. Hierover is het laatste woord nog niet gezegd.'

Het onderzoek is uitgevoerd door Midas Boeke

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden