'Meer dan 50 miljoen euro schade bij VUmc'

De geschatte schade die het VU Medisch Centrum in Amsterdam heeft opgelopen door de gesprongen waterleiding, bedraagt waarschijnlijk meer dan 50 miljoen euro. Dat zei bestuursvoorzitter Wouter Bos woensdag bij de 'heropening' van het ziekenhuis.

Redactie
Het VU Medisch Centrum na de waterschade Beeld anp
Het VU Medisch Centrum na de waterschadeBeeld anp

Na een sluiting van twee weken is het hele ziekenhuis weer in gebruik genomen. Als laatste is ook de spoedeisende hulp weer open. 'Alle noodvoorzieningen werken en bijna al het personeel is weer aan het werk', zei Bos.

Twee weken geleden moesten ruim driehonderd patiënten geëvacueerd worden naar andere ziekenhuizen. Door een gesprongen hoofdwaterleiding van Waternet in een nabijgelegen straat kreeg het VUmc te maken met grote wateroverlast.

Op dinsdag ging het ziekenhuis al gedeeltelijk open en keerden zo'n vijftig patiënten terug. 'Toen konden we testen of alles loopt zoals het zou moeten lopen', verklaarde Bos. De spoedeisende hulp is een van de meest kwetsbare onderdelen. 'Je moet onverwachte aantallen aankunnen. Er kan zomaar iets gebeuren waardoor je met een enorme toeloop van patiënten te maken krijgt.'

De juridische afwikkeling is volgens Bos 'voer voor juristen. Zij moeten uitmaken of onze verzekeraars betalen of de verzekeraars van Waternet. Wij zijn in ieder geval goed verzekerd, ook voor de extra kosten die we hebben moeten maken.'

De ziekenhuisbestuurder zei 'ontzaglijk blij' te zijn dat hij voor de heropening eindelijk weer eens een lintje mocht doorknippen, dat voor de hoofdingang was gespannen. 'Met grote advertenties in de kranten laten we de hele wereld weten dat we weer open zijn.'

'Godzijdank is er niemand overleden'

Het VU Medisch Centrum ging dinsdag weer open. Wat gebeurde er twee weken geleden, toen miljoenen liters water noopten tot evacuatie? (+)

De wateroverlast in het VU Medisch Centrum leverde spectaculaire beelden op. Bekijk hier een fotoreeks.

Na het springen van de leiding is de chaos rondom het VUmc enorm. Beeld Julius Schrank
Na het springen van de leiding is de chaos rondom het VUmc enorm.Beeld Julius Schrank

Geen onderzoek

Eerder werd bekend dat de onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) geen onderzoek doet naar de gesprongen waterleiding in Amsterdam-Zuid en de gevolgen daarvan voor het VU Medisch Centrum. Ook komt er geen onderzoek naar de manier waarop de leiding van het VUmc deze crisis aanpakte. Voor beide ziet de raad geen aanleiding en geen meerwaarde.

Bij de evacuatie bleek dat vooral de onbruikbaarheid van de liften een groot probleem was. Omdat de schachten onder water hadden gestaan, waren er maar een paar bruikbaar. Veel patiënten moesten via de trap naar beneden worden gebracht.

Medewerkers van het VUmc kijken geschrokken naar de wateroverlast. Beeld Julius Schrank
Medewerkers van het VUmc kijken geschrokken naar de wateroverlast.Beeld Julius Schrank

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden