Meer dan 400 doden door aardbeving in grensgebied Iran-Irak; '70.000 mensen dakloos'

Het grensgebied van Iran-Irak is zondag getroffen door een zware aardbeving die aan honderden mensen het leven heeft gekost. Ook zijn er duizenden gewonden. De aardbeving met een kracht van 7,3 op de schaal van Richter was van Israël tot Turkije voelbaar. Er waren meer dan honderd naschokken.

Een vrouw rouwt bij het lichaam van een slachtoffer van de aardbeving in Sarpol-e Zahab. Beeld afp

De westelijke Iraanse provincie Kermanshah is het zwaarst getroffen: tot nu toe zijn daar 407 doden en 7.156 gewonden geteld. De meeste doden, 236, vielen in het stadje Sarpol-e Zahab, op 15 kilometer van de Iraakse grens. Elektriciteit en water zijn niet meer beschikbaar, telefoonverbindingen zijn gebrekkig. Reddingswerkers vrezen dat nog veel mensen onder het puin liggen.

In buurland Irak is de schade aanzienlijk minder. In het Koerdische gebied vielen 7 doden en raakten meer dan 500 mensen gewond, meldt het crisiscentrum van de regionale overheid.

Nabil Musa, een inwoner van de Iraakse stad Suleimaniya, zat met vrienden in een café toen alles begon te schudden. 'Mensen riepen: aardbeving, aardbeving! We renden meteen naar buiten.' Daar zag hij gebouwen heen en weer bewegen. Niet lang, de hele schok duurde twintig of dertig seconden.

De 40-jarige medewerker van een milieuorganisatie probeerde zijn ouders te bellen, maar zij namen niet op. Ook zij waren, zo bleek later, meteen naar buiten gevlucht. 'Vervolgens lag het netwerk langdurig plat. Iederéén probeerde zijn familie te bellen.'

Volgens Musa bleven veel mensen de hele nacht op, uit angst dat gebouwen zouden instorten. 'Maar uiteindelijk viel de schade erg mee.'

Beeld epa
Een gewonde in Sulaimaniya in Irak wordt voor behandeling het ziekenhuis binnengebracht. Beeld afp

70.000 mensen dakloos

De beving vond zondag plaats om 19.18 uur Nederlandse tijd. Het epicentrum lag op 31 kilometer van de Iraakse stad Halabja, waar in 1988 zeker vijfduizend doden vielen bij een aanval met mosterdgas door het toenmalige regime van Saddam Hoessein.

Het getroffen gebied is bergachtig. Hulpverlening komt daardoor traag op gang. 'De meeste inwoners zijn boeren die leven van landbouw en veeteelt', zegt Yassin al-Maamouri, het hoofd van de Iraakse afdeling van het Rode Kruis. 'We zijn begonnen met het evacueren van inwoners omdat de kans op naschokken groot is.'

Het Turkse Rode Kruis heeft 33 vrachtwagens met hulpgoederen naar Sulaimaniya gestuurd. Aan boord bevinden zich tenten, kachels, bedden, dekens en voedsel.

In Iran zijn volgens het Nederlandse Rode Kruis 27 reddingsteams operationeel. 'Er zijn 85 medische noodhulpteams ingezet, 28 ambulances en er worden tenten en dekens uitgedeeld', zegt woordvoerder Sandra van Houten. 'Er worden ook speurhonden ingezet. Het gaat om de hevigste aardbeving van dit jaar. De verwachting is dat zeventigduizend mensen dakloos zijn geworden.'

Het gebied is vaker getroffen door aardbevingen. Alleen al dit jaar waren er in Iran zes met een kracht van meer dan 7 op de schaal van Richter. De aardbeving van zondag is de dodelijkste sinds 2012. In 2003 kwamen 26 duizend mensen om het leven door een aardbeving in het centrum van de historische zuidoostelijke stad Bam.

Sarpol-e Zahab is het zwaarst getroffen. Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden