Coronavirus in cijfers

Meer dan 3 miljoen doden wereldwijd, Israël versoepelt regels

Israëlische jongeren genieten zonder mondkapjes van de zon in Tel Aviv.  Beeld AP
Israëlische jongeren genieten zonder mondkapjes van de zon in Tel Aviv.Beeld AP

Dodental corona boven 3 miljoen, miljoen sterfgevallen gemeld sinds half januari

Wereldwijd zijn meer dan 3 miljoen mensen gestorven aan het coronavirus. Hierbij gaat het alleen om officieel gerapporteerde doden, in werkelijkheid stierven er meer mensen aan covid-19. Eind september werd de miljoenste overledene gemeld, midden januari werd de 2 miljoen overschreden. Onderzoekers van de Johns Hopkins Universiteit verzamelen al sinds het begin van de pandemie cijfers van gezondheidsautoriteiten over de hele wereld. Van alle continenten is in Europa tot nu toe de meeste sterfte gemeld, bijna 1 miljoen overledenen. Daarna volgen Noord- en Zuid-Amerika. Vooral in Brazilië slaat het virus de afgelopen weken hard toe. De meeste doden vielen in de VS, 566 duizend, daarna volgen Brazilië en Mexico. Omgerekend naar inwonertal zijn in Tsjechië en Hongarije de meeste mensen aan covid-19 gestorven, 2,5 keer zoveel als in Nederland.

Buiten geen mondkapjes meer in Israël

Geen verplichte mondkapjes meer in publieke buitenruimtes, en de scholen gaan weer open. Israël voert deze week nieuwe versoepelingen door. In het land met de hoogste vaccinatiegraad ter wereld, meer dan de helft van de bevolking is volledig ingeënt, worden de coronamaatregelen langzaam maar zeker afgebouwd. Binnen moeten de inwoners nog wel een mondkapje op, weliswaar niet in hun eigen huis. De besmettingscijfers tonen een dalende lijn. Israël meldt gemiddeld minder dan dan 200 positieve testen per dag, in januari dagelijks nog 7- tot 8 duizend.

Hoogste aantal ic-patiënten sinds april vorig jaar, instroom nieuwe patiënten daalt licht

Op de intensivecareafdelingen liggen 808 coronapatiënten, het hoogste aantal sinds april vorig jaar. Op de reguliere verpleegafdelingen neemt de drukte vanwege covid-19 de laatste dagen wel weer wat af. Het aantal nieuwe opnamen blijft hoog, maar was deze week wel iets lager dan vorige week. De afgelopen week zijn in Nederland gemiddeld 290 covid-patiënten per dag opgenomen, de week daarvoor was het gemiddelde 301. Zowel op de ic als in de kliniek is een lichte afname te zien op weekbasis. Sinds vorige week zondag is het aantal ic-patiënten met 2,5 procent toegenomen, het aantal patiënten op gewone verpleegafdelingen is juist wat gedaald. In totaal liggen er nu 2.478 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen. De meesten van hen zijn tussen de 60 en de 80, zo’n 320 patiënten, van wie 74 op de ic, zijn jonger dan 50.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden