Meer dan 250 duizend Afghanen op de vlucht

De afgelopen twee jaar zijn meer dan 250 duizend Afghanen ontheemd geraakt. Zij vluchtten weg uit hun dorpen, weg van het geweld. Dit zegt Refugees International in een rapport, waarin de Amerikaanse en andere buitenlandse troepen in Afghanistan, alsmede het Afghaanse leger wordt verweten de situatie voor de ontheemde burgers alleen maar erger te maken.

AP/redactie
Jonge Afghaanse vluchteling in een registratiecentrum van de Verenigde Naties in Pakistan. Beeld epa
Jonge Afghaanse vluchteling in een registratiecentrum van de Verenigde Naties in Pakistan.Beeld epa

Afghanistan telt naar schatting 28 miljoen inwoners. Als de cijfers van Refugees Internationaal correct zijn, is minder dan een procent van de Afghanen ontheemd geraakt. Toch blijkt eruit dat onder de burgers veel zorgen heersen over hun veiligheid. De Amerikaanse president Barack Obama heeft juist vorige week laten weten dat voor het eind van het jaar tienduizend man Amerikaanse troepen uit Afghanistan worden teruggetrokken. Voor september 2012 moeten er nog eens 23 duizend weg zijn. Er blijven er dan nog 68 duizend over.

Wanneer de Verenigde Staten hun troepen beginnen terug te trekken en hun verantwoordelijkheden beginnen over te dragen aan de Afghaanse regering, moeten zij ervoor zorgen dat niet nog meer burgers op de vlucht slaan en dat de regering in Kabul haar burgers beter gaat beschermen, zo stelt Refugees International.

Volgens de vanuit Washington opererende vluchtelingenorganisatie raken Afghaanse burgers steeds zwaarder getraumatiseerd nu zowel het Afghaanse leger als de buitenlandse troepenmacht de strijd tegen de opstandelingen heeft opgevoerd. Het afgelopen jaar kent dan ook een dramatische toename van het aantal ontheemden in vergelijking met het jaar daarvoor, aldus Refugees International.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden