Meer dan 1400 inwoners bezweken aan hittegolf India

India gaat gebukt onder de dodelijkste hittegolf in twintig jaar. Meer dan 1.400 inwoners zijn bezweken onder temperaturen tot 48 graden. Ziekenhuizen puilen uit en asfaltwegen smelten. Naar verwachting houdt de verschroeiende hitte aan tot begin juni, wanneer het moessonseizoen begint.

David Oranje
Een riksja-chauffeur rust even uit langs de kant van de weg in Kolkata. Beeld afp
Een riksja-chauffeur rust even uit langs de kant van de weg in Kolkata.Beeld afp

Verreweg de meeste doden vielen in de zuidoostelijke provincies Andhra Pradesh en Telangana, waar volgens de Indiase krant The Hindu meer dan 1.340 mensen omgekomen zijn door de hitte. 'Dit is het hoogste aantal doden als gevolg van een hittegolf ooit in de provincie,' zegt Tulasi Rani, speciale commissaris voor rampenmanagement in Andhra Pradesh, tegen The Guardian. 'Vorig jaar stierven ongeveer 447 mensen als gevolg van de hitte. Dit jaar duurt de hittegolf langer dan voorgaande jaren.' Hij stelde dat de temperatuur twee tot vijf graden hoger lag dan gemiddeld.

De hittegolf is het gevolg van een gebrek aan regen en hete, droge winden uit de noordwestelijke woestijnprovincie Rajasthan, maar de steeds hogere temperaturen komen volgens meteorologen door klimaatverandering. 'Daardoor vinden wereldwijd hogere piektemperaturen en langere, intensere hittegolven vaker plaats', stelt de Indiase National Disaster Management Authority. 'Ook India voelt de gevolgen van klimaatverandering door hittegolven die ieder jaar intenser worden en een verwoestende impact hebben op de menselijke gezondheid, waardoor het aantal slachtoffers groeit.'

null Beeld epa
Beeld epa

Zonnesteken en hittekrampen

Mei en juni zijn traditioneel de heetste maanden in India, waarbij temperaturen geregeld boven de 40 graden uitkomen. Het aantal dagen waarbij het kwik de 45 graden nadert is volgens meteorologen de afgelopen vijftien jaar echter toegenomen. Hoewel er in India ieder jaar veel mensen omkomen door de seizoensgebonden hitte, is het dodental dit jaar uitzonderlijk hoog. Alleen in 1995, toen er in heel India meer dan 1.600 mensen bezweken aan hittegerelateerde oorzaken, vielen er meer doden.

Ziekenhuizen worstelen al dagen met het hoge aantal slachtoffers van onder meer zonnesteken en hittekrampen. De Indiase autoriteiten hebben verloven van artsen ingetrokken. Voor ziekenhuizen in New Delhi, waar het zo heet was dat geasfalteerde wegen smolten, stonden lange rijen. 'De ziekenhuizen overstromen met slachtoffers', zegt Ajay Lekhi, voorzitter van de Delhi Medical Association, tegen persbureau AFP. Velen vertonen volgens hem symptomen van ernstige uitdroging.

null Beeld reuters
Beeld reuters

Hitte voorlopig niet minder

Lokale overheden zijn de afgelopen dagen voorlichtingscampagnes gestart om mensen te waarschuwen uit de zon te blijven, lichtgekleurde kleren te dragen, hun hoofden te bedekken en voldoende water te drinken. Veel arbeiders kunnen het zich echter niet veroorloven om uit de zon te blijven. 'Of we moeten werken, waardoor we onze levens riskeren, of we moeten het stellen zonder eten', zegt Narasimha, een boer uit Andhra Pradesh, tegen persbureau AP. Ook kwetsbare groepen als ouderen, armen en daklozen worden vaak slachtoffer van de verschroeiende hitte.

Het Indiase Meteorologische Departement (IMD) waarschuwt dat de hitte niet zal verminderen totdat in juni het moessonseizoen aanbreekt. 'Het zal nog vier à vijf dagen duren voordat de hittegolf begint af te nemen', zegt IMD-directeur Brahma Prakash Yadav tegen AFP. Nadat de jaarlijks terugkerende moessonregens de zuidoostelijke kust van India bereikt hebben, zal het waarschijnlijk nog enkele weken duren voordat die ook de drogere noordelijke provincies bereiken.

null Beeld afp
Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden