Nieuws

Meer dan 11.000 Nigerianen slepen Shell voor de rechter voor vervuiling van hun land

Meer dan elfduizend Nigerianen hebben een schadeclaim tegen Shell ingediend bij het Britse Hooggerechtshof. Zij stellen dat het oliebedrijf verantwoordelijk is voor vervuiling van hun land en water. Gecombineerd met eerdere claims eisen inmiddels 13.652 dorpelingen compensatie.

Joost Bastmeijer
Een door Shell ingehuurde medewerker helpt bij het opruimen van olievervuiling bij een put in de Nigerdelta.  Beeld Ed Kashi
Een door Shell ingehuurde medewerker helpt bij het opruimen van olievervuiling bij een put in de Nigerdelta.Beeld Ed Kashi

Donderdagmiddag maakte Shell bekend in 2022 een recordwinst van bijna 40 miljard euro te hebben geboekt. Diezelfde dag meldden 11.317 bewoners van de Nigerdelta en 17 instellingen,zoals kerken en scholen, dat zij het oliebedrijf voor het Britse Hooggerechtshof slepen. Ze worden bijgestaan door een Brits advocatenkantoor. De Nigerianen, vooral afkomstig uit de Ogale-gemeenschap, vinden dat Shell verantwoordelijk is voor de olielozingen die hun leefgebied ernstig vervuild hebben. In dat gebied werd olie gewonnen door SPDC, een dochteronderneming van Shell.

Twee jaar geleden, in 2021, stond het Britse Hooggerechtshof toe dat een groep van meer dan veertigduizend boeren en vissers Shell voor de rechter daagde voor milieuvervuiling in Nigeria. Daarvan hebben meer dan elfduizend Nigerianen besloten daadwerkelijk de stap naar het Hooggerechtshof te maken. Volgens de rechters van het Hooggerechtshof is het nog onduidelijk of Shell als moederbedrijf zeggenschap heeft over het reilen en zeilen van dochteronderneming SPDC. De zaak, die nu in het Verenigd Koninkrijk tegen Shell wordt aangespannen, moeten uitwijzen of multinationals volgens de Britse rechters inderdaad verantwoordelijk zijn voor de acties van buitenlandse dochterondernemingen.

13.652 eisers

In een verklaring maakten de advocaten bekend dat zij de nieuwe claim toevoegen aan de claim die een andere gemeenschap in 2015 al tegen Shell indiende, waardoor het totale aantal dorpelingen dat compensatie eist uitkomt op 13.652. De verwachting is dat het daadwerkelijke proces tegen Shell waarschijnlijk pas volgend jaar van start gaat.

Tegen persbureau Reuters zei een woordvoerder van Shell dat de lekkages waar de duizenden Nigeriaanse dorpelingen door werden getroffen veroorzaakt zijn door sabotage en vandalisme, niet door bijvoorbeeld corrosie. ‘Wij geloven dat rechtszaken weinig doen om het echte probleem in de Nigerdelta aan te pakken,’ aldus de woordvoerder. Volgens Shell zijn veel olielozingen het gevolg van diefstal, illegale raffinage en sabotage. Het oliebedrijf voegt daaraan toe dat dochteronderneming SPDC de getroffen gebieden ondertussen blijft schoonmaken.

Recordwinsten

Onder meer door de oorlog in Oekraïne boekten olie- en gasbedrijven vorig jaar recordwinsten, terwijl burgers juist te maken kregen met spectaculaire prijsstijgingen. Milieudefensie, die Shell via de rechter dwong zijn CO2-uitstoot fors te verminderen, noemde de winst van Shell gisteren ‘onacceptabel’.

In Nederland klaagde de milieu-organisatie het olieconcern eerder aan voor verschillende olielekkages in Nigeria. In die zaak schikten Milieudefensie en Shell voor 15 miljoen euro. Milieudefensie zei toen de schikking als een schadevergoeding voor de boeren te beschouwen, terwijl Shell benadrukte dat de schikking ‘geen erkenning van aansprakelijkheid’ inhield.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden