Meer dan 100 gewonden bij nieuwe protesten gele hesjes in Parijs

Bij nieuwe demonstraties van de ‘gilets jaunes’ (gele hesjes) in Parijs is het weer tot plunderingen en confrontaties met de politie gekomen. Net als bij eerdere betogingen werden ook nu auto’s in brand gestoken en winkels beroofd. Demonstranten wierpen her en der barricades op. Bij confrontaties tussen de betogers en de ordetroepen zijn in Parijs zeker honderd gewonden gevallen.

Een gewonde demonstrant wordt geholpen door kameraden. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Een gewonde demonstrant wordt geholpen door kameraden.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Ook in België en Nederland gingen mensen in gele hesjes de straten op, maar de grootste demonstraties waren in Frankrijk, en wel voor het vierde weekend achter elkaar. In het hele land waren in de middag ruim 31.000 mensen op de been, van wie 8000 in Parijs, meldden Franse media op gezag van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Landelijk zijn ruim zevenhonderd mensen opgepakt.

De politie greep in de Franse hoofdstad harder in dan tijdens de vorige onlusten, met snelle en massale arrestaties. De ordetroepen in Parijs gebruikten rubberkogels en traangas om de actievoerders uiteen te drijven.

Frankrijk, Parijs, 8-12-2018
De politgie  op de Champ d’ Elysee. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Frankrijk, Parijs, 8-12-2018De politgie op de Champ d’ Elysee.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

In heel Frankrijk betogen mensen tegen de daling van de koopkracht en tegen de regering van president Macron, die daar verantwoordelijk voor zou zijn. De ‘gele hesjes’ blokkeerden ook snelwegen, onder meer de A6 ten noorden van Lyon.

‘Gewone man’

De protesten zijn steeds gewelddadiger geworden en grotendeels gekaapt door extreemrechts en linkse anarchisten. Ook voetbal hooligans mengen zich tussen de gele hesjes om zich in de gewelddadigheden te storten. Naar verwachting is het aantal demonstranten daarom vandaag kleiner maar des te gewelddadiger.

Jonge demonstranten mengen zich tussen de Gele Hesjes
 Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Jonge demonstranten mengen zich tussen de Gele HesjesBeeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Toch laat niet iedereen zich afschrikken door de geweldplegers. ‘Ik ben hier om Macron te vertellen dat ik het niet langer pik’, zei betoger Myriam Diaz vanmorgen tegen persbureau AP. ‘Ik ben hier niet om vernielingen aan te richten. Ik heb vier kinderen dus ik wil veilig blijven voor hen. Ze zijn bang. Maar ik wil hier toch zijn om te zeggen dat het genoeg is geweest. Stop!’

Aan het einde van de dag doet de ploitie eenn poging het gebied rond de Arc de Triomph schoon te vegen.
 Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Aan het einde van de dag doet de ploitie eenn poging het gebied rond de Arc de Triomph schoon te vegen.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Christophe Castaner, heeft de gele hesjes opgeroepen een vreedzame boodschap over te brengen en zich te distantiëren van de geweldplegers.

Ook in België traangas ingezet tegen ‘gele hesjes’

In het centrum van Brussel zijn betogers korte tijd slaags geraakt met de oproerpolitie. Die zette traangas om in om te verhinderen dat ‘gele hesjes’ naar het hoofdkwartier van de Europese Unie op het Schumannplein trokken. Eerst stuitten circa vijfhonderd ‘gele hesjes’ op een kordon van de politie en toen probeerden ze het via een andere straat, waar het tot botsingen met de oproerpolitie kwam, meldde persbureau Belga.

Om te voorkomen dat relschoppers meedoen aan de protesten, zijn volgens Belgische media tientallen mensen bij voorafgaande controles door de politie opgepakt, vooral op stations in Brussel. Hoeveel ‘gele hesjes’ op verscheidene plaatsen in de Belgische en Europese hoofdstad op de been zijn, is nog onduidelijk. Het protest richt zich net als bij het Franse voorbeeld tegen de hoge brandstofprijzen en de daling van de koopkracht.

Frankrijk en de gele-hesjesprotesten

Hoe Parijs zich voorbereidde op de nieuwe geweldsuitbarsting
Onze correspondent Daan Kool wandelde vrijdag door Parijs om te kijken hoe die zich voorbereidde op het ergste. Houten schotten werden tegen de ramen getimmerd, voorraden uit winkels gehaald. ‘Dit is geen protestbeweging meer, dit lijkt meer op een burgeroorlog.’

Podcast
Daan Kool, onze correspondent in Frankrijk, legt in onze podcast het Volkskrantgeluid van deze week uit waarom dit in Frankrijk zo groot heeft kunnen worden en in Nederland niet.

De gele hesjes: een opstand van de middenklasse
Aan het vooruitgangsoptimisme van de middengroepen is een einde gekomen. Ze zien hun traditionele zekerheden wegvallen. Nu strooien ze zand in de machine van de gevestigde orde.

Chazia Mourali over de Franse gele-hesjesprotesten: ‘Deze crisis gaat de geschiedenisboeken halen’
‘De verhoogde benzineprijzen zijn een aanleiding voor de Franse protesten maar de malaise zit veel dieper’, zegt journalist Chazia Mourali, geboren in Parijs.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden