'Meer crèches en hoger loon bij overheid'

Hoger loon, meer carrièreperspectief en betere voorzieningen. Dit zijn in het kort de aanbevelingen van een adviescommissie om het werken bij de overheid aantrekkelijker te maken, die vrijdag naar het kabinet zijn gestuurd....

De nota met de titel Investeren in mensen en kwaliteit bevat een scala aan ideeën die knelpunten bij het onderwijs, de gezondheidszorg, de politie, het leger en de rijksoverheid beogen op te lossen. Er worden nog geen bedragen genoemd. Een ingewijde zegt: 'Het is heel veel geld. Als alle voorstellen zouden worden uitgevoerd, gaat het vele miljarden kosten.' In maart beslist het kabinet pas hoeveel het uittrekt voor de ambtenaren.

Het rapport is onder regie van PvdA-minister De Vries van Binnenlandse Zaken opgesteld door commissie-Van Rijn. Deze schrijft over de ambtenaren dat er hier en daar fikse loonachterstanden bestaan, dat ze te langzaam carrière maken en dat er te weinig kinderopvang is.

Zo wil de commissie 24-uurs crèches in ziekenhuizen en bij de politie, zodat het voor ouders makkelijker wordt om onregelmatig te werken. In het onderwijs dient betaald ouderschapsverlof te komen. De commissie wil het ziekteverzuim terugdringen door meer verantwoordelijkheden te geven aan ambtenaren die minder verdienen.

Veel ambtenaren bereiken te snel hun plafond van zowel inkomen als functie. Meer variëteit zou hier goed zijn. In het onderwijs duurt het juist weer te lang voordat docenten een hoger inkomen hebben. Die zouden er zeven jaar langer over doen dan bij het bedrijfsleven. Invoering van assistenten, conciërges en administratief personeel kan onderwijzers ontlasten.

In een enkel geval verdient de ambtenaar meer dan zijn collega in het bedrijfsleven. Maar voor al degenen die achterlopen, moet nagedacht worden over een eindejaarsuitkering of een dertiende maand, vindt de commissie.

Een goede mogelijkheid om personeelsgebrek terug te dringen, is afschaffing van arbeidsduurverkorting. Ouderen zouden langer moeten blijven werken, schrijft de commissie.

Het zeventig pagina's tellende rapport wordt komende dinsdag door tien betrokken bewindslieden besproken. Komende vrijdag bepreekt het gehele kabinet het palet aan mogelijkheden in de ministerraad. Daarna zullen de afzonderlijke departementen aan het werk gaan om een juiste mix van maatregelen te nemen voor de begroting van 2002.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden