Meer controle illegale arbeid bij particulier

De Arbeidsinspectie voert dit jaar niet alleen de controle op illegaal werk in bedrijven op; ook legt de inspectiedienst van het ministerie van Sociale Zaken meer nadruk op controles bij particulieren....

ANP

Het is nog onduidelijk hoeveel bezoeken de Arbeidsinspectie zal brengen bij mensen thuis, of van wie wordt vermoed dat ze illegaal werk laten uitvoeren. 'Hier zijn we toch sterk afhankelijk van tips, van onder meer buren en gedupeerde aannemers', aldus een woordvoerster dinsdag bij de bekendmaking van het Jaarplan Arbeidsinspectie 2005.

De woordvoerster wijst erop dat het aantal controles bij particulieren de afgelopen jaren al flink is gestegen, van 65 in 2003 naar 220 vorig jaar. 'Bij de controles in 2004 bleek het in de helft van de gevallen mis te zijn.' Particulieren die zich schuldig maken aan het inhuren van illegale arbeidskrachten, krijgen een boete van vierduizend euro per werknemer.

Vorig jaar kondigde het kabinet al een hardere aanpak van illegale arbeid aan, omdat reguliere banen worden verdrongen en er sprake is van oneerlijke concurrentie voor bedrijven. Dit jaar voert de Arbeidsinspectie achtduizend controles uit bij bedrijven. Dat is eenderde meer dan in 2004. De controles zullen vooral plaatsvinden in tuinbouw, bouw, horeca en de vlees- en visbranche. Ook uitzendbureaus die in deze sectoren actief zijn, worden geïnspecteerd.

Naast illegale arbeid kijkt de Arbeidsinspectie dit jaar bij bedrijfsbezoeken in het bijzonder naar het gebruik van gevaarlijke stoffen, zware lichamelijke belasting, gevaarlijke machines, geestelijke belasting en valgevaar. Zo komen er controles op de werkomstandigheden in de voedingsindustrie, de bouw en de scheepvaart.

Verder worden tweehonderd zwembaden geïnspecteerd wegens het hoge ziekteverzuim en relatief veel arbeidsongeschikten in de sector.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden