Meer centra voor oorprothese

De Gezondheidsraad adviseerde dinsdag minister Borst om het aantal centra voor het inbrengen van binnenoorprotheses (cochleaire implantaten) bij jonge kinderen uit te breiden van twee naar vier....

Het implantaat stimuleert de gehoorzenuw via elektroden die in het slakkenhuis worden ingebracht, waardoor het mogelijk wordt geluid waar te nemen. Dat is een belangrijke steun voor jonge kinderen bij het aanleren van zowel gesproken als geschreven taal. Momenteel wordt bij aangeboren doofheid het cochleaire implantaat voor het 2de jaar ingebracht, maar er is een tendens naar vervroeging, aldus de Gezondheidsraad.

Volgens de Raad zal de vraag naar implantatie bij jonge kinderen de komende jaren verder oplopen naar zestig per jaar. Momenteel kennen de twee bestaande implantatiecentra al wachtlijsten van ruim een halfjaar.

De Gezondheidsraad stelt daarom voor nog twee centra aan te wijzen, mede om een betere geografische spreiding te krijgen. Voor de toewijzing zijn de academische ziekenhuizen in Groningen, Maastricht, Rotterdam en Leiden in de markt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden