Meer cannabisrokers voor verslaving in behandeling

Het aantal verstokte cannabisrokers dat wil breken met de verslaving, is sterk gestegen. Bijna elfduizend mensen zijn nu in therapie bij een instelling van verslavingszorg. In 2000 hadden nog slechts 3.500 gebruikers zich aangemeld voor hulpverlening. Vier van de tien cliënten is jonger dan 25 jaar.

Een joint.Beeld afp

In 2011 bleek 8 procent van alle middelbare scholieren cannabisgebruiker. Onder 15- en 16-jarigen ligt dat percentage op veertien. Dat is hoog vergeleken met het Europese gemiddelde, dat voor deze leeftijdscategorie op 7 procent ligt.

Dit zijn enkele van de bevindingen uit de nieuwe Nationale Drug Monitor. Onder deze titel publiceren het Trimbos-instituut en het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum van het ministerie van Justitie elk jaar cijfers en trends over het gebruik van genotmiddelen en daaruit voortvloeiende verslaving.

De onderzoekers hebben geen stellige verklaring voor de scherpe toename van het aantal wietrokers dat behandeld wil worden. Er zou een zekere samenhang kunnen zijn met het relatief hoge THC-gehalte in nederwiet. Ook is denkbaar dat de bewustwording over de risico's van langdurig cannabisgebruik is toegenomen. De hulpverlening is de afgelopen jaren verbeterd; wellicht heeft dat ook bijgedragen aan een extra groei van de vraag.

Ongeveer een half miljoen Nederlanders blowt. In 2009 gebruikten bijna 150 duizend mensen dagelijks cannabis. De Drug Monitor constateert dat een verband bestaat tussen frequent wietgebruik onder jongeren en probleemgedrag, schoolproblemen, ADHD, angststoornissen en depressieverschijnselen. Maar dat mag volgens de onderzoekers niet tot de conclusie leiden dat het een voortvloeit uit het ander. Omgekeerd kan ook, namelijk dat gedragsproblemen vooraf gaan aan blowen als vaste en dagelijkse gewoonte.

Opvallend is dat de vraag om hulp bij verslaving aan slaap- en kalmeringsmiddelen eveneens stijgt. Het gaat om beperkte aantallen, maar dit neemt niet weg dat inmiddels ruim zevenhonderd mensen met een probleem met zogeheten benzodiazepinen zijn ingeschreven bij een instelling voor verslavingszorg. De Drug Monitor meldt dat bij ongeveer 35 duizend mensen die slaap- en kalmeringspillen slikken, sprake is van misbruik.

Onder de 15- en 16-jarigen heeft 9 procent ooit benzodiazepinen voorgeschreven gekregen van een arts.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden