'Meer buitenspelen is wat kinderen nodig hebben'

De ingezonden brieven van woensdag 7 december.

Speeltoestel bij een school in Haarlem Beeld anp
Speeltoestel bij een school in HaarlemBeeld anp

Brief van de dag: laat kinderen lekker buitenspelen

Tijdens de middagpauze een kwartier stilzittend je brood opeten en dan een kwartier buitenspelen. Dat zouden kinderen nodig hebben (Ten eerste, 6 december). Bij de invoering van nieuwe roosters op basisscholen lijken ouders en leerkrachten vooral hun eigen belangen na te streven. Meer rust in de klas, ouders hoeven niet meer bij te dragen aan halen en brengen, leerkrachten zijn eerder klaar. Jammer dat er geen pedagogen aan het woord komen. Zij kunnen putten uit de vele onderzoeken die de waarde van lange pauzes in het onderwijs onderbouwen. Minimaal een uur tussen de middag buitenspelen draagt bij aan de ontwikkeling van sociale vaardigheden en creativiteit, het verminderen van overgewicht en juist meer concentratie in de klas daarna. Voorwaarde is wel dat er op het schoolplein voldoende buitenruimte is met gevarieerde speelmogelijkheden. Ik vind het niet vreemd dat de in het artikel genoemde 10-jarige Roel het niet meer ziet zitten. De meeste kinderen zullen kiezen voor meer afwisseling en meer tijd om te spelen. Misschien naast de enquête onder ouders ook een kinderraadpleging houden voordat volwassenen in al hun wijsheid de pauze veranderen?

Martin van Rooijen, Doorn, pedagoog

Levende stemkastjes

Nu GeenPeil mee gaat doen aan de Tweede Kamerverkiezingen wordt het dringen voor een plekje in het parlement. De Kamerleden van GeenPeil zouden moeten gaan fungeren als levende stemkastjes (Ten eerste, 6 december). Het lijkt mij daarom niet meer dan redelijk als Dijkgraaf en de zijnen hun salaris verdelen onder de leden, die zij tenslotte hun werk op laten knappen.

Lennart Freud, Amsterdam

Holle vaten

De lijsttrekker van GeenPeil heeft blijkbaar nooit gehoord van het beginsel dat een gekozen volksvertegenwoordiger geacht wordt zonder last of ruggespraak te stemmen. Het beginsel is door de de dichtgetimmerde regeeraccoorden, partijprogramma's en de weinig democratische fractie(kader)discipline helaas een wassen neus geworden. In de Grondwet hoofdstuk 3 (Staten Generaal) is de term 'ruggespraak' niet meer opgenomen, wel is 'zonder last' gehandhaafd (art.67 lid 3). De invloed van alweer zo'n splintergroepje is natuurlijk nihil: holle vaten klinken alleen het hardst. Vraag is of deze zogenaamd meer democratische werkwijze van GeenPeil wel kan volgens het Reglement van Orde van de Tweede Kamer. Voorts moet bedacht worden dat die verontruste en tegendraadse splinters - belust op het pluche - ook weer gefaciliteerd moeten worden. Wél door de belastingbetaler.

E.H.de Voogd, Zeewolde

Kiezer wordt koning

GeenPeil wordt een politieke partij en, anders dan de anderen, gaan ze de kiezer niet bedriegen. En ook niet liegen. 'De zittende politici houden niet van kiezers, dat zijn hinderlijke strontvliegen die eens in de paar jaar gepaaid moeten worden.' (Ten eerste, 6 december) Niet bij GeenPeil, daar is de kiezer koning. Alles wordt transparant. In de fractiekamer komt 24/7 een webcam en elk bonnetje gaat vanaf nu op de website. 'Noteer maar vast, 4,75 euro voor twee koffie.' Aldus Dijkgraaf.

Eh... wat kost dan één koffie?

Jacqueline Verhoek, Hengelo

Ik stem op een partij

Geerten Waling (O&D, 6 december) maakt eens temeer duidelijk waarom het volk zich van de elitepolitiek afkeert. 'Volksvertegenwoordiger' als woord is dood. Mensen met idealen om het beste voor het volk te doen zijn niet op hun plaats in de Tweede Kamer. Waling legt duidelijk uit hoe het tegenwoordig toegaat in de Kamer.

Maar of het goedkeuren van zetelroof nu een bijdrage zal leveren aan een verbeterd politiek klimaat vraag ik me af. Wie wordt er eigenlijk van een zetel beroofd?

De partij of het volk dat op die partij gestemd heeft? Officieel mag de partij geen aanspraak maken op een zetel, het mandaat is individueel. Maar ik en met mij een hoop anderen voelen dat wel zo. Wij stemmen op een partij en kiezen binnen die partij op een individu.

Eigenlijk mis ik in het verhaal van Waling het volk. Als er gekozen is gaat het Kamerspel beginnen. En is er geen plaats meer voor volksvertegenwoordiging.

Adriaan Hamaker, Utrecht

Boos en kansloos

Grunberg citeert in zijn Voetnoot (6 december) columnist Tom-Jan Meeus: het mankeert volgens Meeus al jaren aan het vermogen van hoger opgeleiden om zich te verplaatsen in de rest van het land. Uit Grunbergs vervolg blijkt hoezeer dit klopt. Grunberg stelt dat de boze witte man een creatie is van de retoriek en hetze van de onverlichte bourgeoisie.

Ik zal niet ontkennen dat de arbeidersklasse wordt gebruikt als instrument door populisten op links en rechts, maar de boze witte man heeft echt geen onverlichte bourgeoisie nodig om bestaansrecht te krijgen. Ik behoor net als Grunberg tot de verlichte bourgeoisie.

Maar anders dan Grunberg ben ik postbode geweest in een wijk waarin boze mannen en vrouwen, zowel wit als getint en allemaal even kansloos, zijn weggestopt. Uit het zicht van welke bourgeoisie dan ook. Zij waren al boos en kansloos voordat er iemand op het idee kwam ze voor het politieke karretje te spannen. Grunbergs stuk ontbeert ook het nodige historisch besef. De Franse revolutie, de Russische revolutie en de opkomst van het fascisme in de jaren '30 zouden volgens zijn denkwijze te wijten zijn aan volksmenners. Maar ik weet dat die boosheid er eerst was.

Pieter Roth, 's-Hertogenbosch

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden