Meer bonussen Bank Barclays: 'Anders vertrekken de toppers'

De Britse bank Barclays heeft vorig jaar meer bonussen betaald dan het jaar ervoor. Volgens de bestuursvoorzitter van de bank was dit onontkoombaar, omdat veel topmedewerkers in 2013 ontslag namen om te gaan werken bij (voornamelijk Amerikaanse) banken die beter betalen.

AMSTERDAM - Barclays kreeg woensdag veel kritiek nadat de bank had bekendgemaakt dat de best betaalde medewerkers van de bank er in 2013 fors op vooruit zijn gegaan. In 2013 kregen 481 werknemers van de bank minstens een miljoen pond (730 duizend euro) aan salaris en bonussen. Het jaar daarvoor waren dat er nog 428. De cijfers werden gisteren bekend.


De stijging van het aantal topbeloningen wekte in Groot-Brittannië veel verontwaardiging. Een parlementariër van de Conservatieve Partij, Andrew Tyrie, zei in een reactie: 'Het is spijtig dat een aantal banken schijnbaar niet de noodzaak inziet tot fundamentele hervormingen in de uitbetaling van bonussen. De nieuwe consensus over de beloningen in het bankwezen schiet nog steeds ernstig tekort. Wetgevers moeten het karwei nu afmaken.'


Bestuursvoorzitter Antony Jenkins van Barclays verdedigde het bonusbesluit woensdag halfslachtig. Hij zei dat de bank weinig keus had omdat met name in de Verenigde Staten veel personeel vorig jaar overliep naar andere financiële instellingen omdat Barlcays minder bonussen betaalde. 'Sleutelfiguren' hebben de bank verlaten vanwege de salarisbeperkingen, zei Jenkins woensdag. Het aantal topmedewerkers dat in 2013 opstapte bij de Amerikaanse tak van Barclays was twee keer zo hoog als het jaar ervoor, aldus Jenkins. De topman stelde dat Barclays de salarissen wel moest verhogen om een leegloop van topmedewerkers te voorkomen.


Het besluit 200 miljoen pond meer aan bonussen uit te keren is uiterst controversieel, omdat Barclays vorig jaar eenderde minder winst maakte dan in het jaar ervoor. Dat Barclays desondanks de bonuspot verhoogde, zien critici van het bankwezen als bewijs dat de banken niets van de crisis van 2008 hebben geleerd en doorgaan op de oude voet.


De meeste Britse banken vragen hun aandeelhouders de bonusregelingen voor hun topmanagers dit jaar op te rekken tot twee keer het basissalaris, het maximum dat de Europese Unie onder nieuwe regels toestaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden