NieuwsDemonstraties

Meer betogingen tegen racisme georganiseerd in heel Nederland

Na grote betogingen in Amsterdam en Den Haag is er vrijdag ook in Utrecht een demonstratie tegen racisme. Er hebben zich een paar honderd mensen opgegeven. Ook in andere grote steden vinden demonstraties plaats, onder meer woensdag in Rotterdam.

Betogers op het Malieveld in Den Haag. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Betogers op het Malieveld in Den Haag.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Aanleiding voor de protesten is de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd door politiegeweld. Na demonstraties in de Verenigde Staten gaan de protesten nu de wereld over.

In Utrecht zal de demonstratie ‘zo goed en veilig mogelijk ingericht worden’, met inachtneming van de coronamaatregelen, schrijft de organisatie, bestaande uit activistengroepen Keti Koti en Stop Blackface. Andere protesten werden onder meer georganiseerd door Black Lives Matter Nederland en Kick Out Zwarte Piet.

De locatie in de Domstad is nog niet bekend. De demonstranten worden opgeroepen 1,5 meter afstand te houden en daarnaast mondmaskers en handschoenen te dragen.

Meer dan verwacht

Bij het eerste protest, afgelopen maandag in Amsterdam, kwamen er veel meer mensen dan verwacht: ongeveer vijfduizend, terwijl zowel gemeente als organisatie op enkele honderden betogers rekenden. Maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus konden niet meer in acht worden genomen.

Burgemeester Halsema gaf achteraf toe verrast en onvoorbereid te zijn. Het verloop van de demonstratie kwam haar op forse kritiek te staan. De organisatie was eveneens verrast, maar ook blij met de enorme opkomst. Nadien riep ze de aanwezigen op twee weken thuis te blijven, om mogelijke verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Na het debacle in Amsterdam proberen andere gemeenten de protesten vooral zo goed mogelijk te faciliteren. In Den Haag werd het protest van dinsdagavond verplaatst van de Koekamp naar het ruime Malieveld. Er kwamen zo’n 1.500 mensen. Het protest verliep rustig, evenals een protest in Groningen op hetzelfde moment.

Protest op de Dam in Amsterdam. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Protest op de Dam in Amsterdam.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Terughoudend

In Rotterdam was burgemeester Ahmed Aboutaleb aanvankelijk terughoudend, hij wilde slechts tachtig demonstranten toestaan. Daar kwam dinsdagavond verandering in. De voor woensdag geplande betoging mag nu plaatsvinden op de Erasmusbrug, waar voldoende ruimte zal zijn voor de demonstranten. Er is ruimte voor vier- tot vijfduizend mensen.

Op 25 mei kwam de 46-jarige George Floyd in Minneapolis om het leven door verstikking, nadat een politieagent minutenlang met zijn knie op zijn nek zat. De schokkende beelden van zijn dood gingen de wereld over en zorgden voor grootschalige protesten en rellen in de Verenigde Staten.

Deze protesten kregen ook buiten de VS navolging. Onder meer in Londen, Berlijn en Parijs vinden grootschalige demonstraties plaats, in de laatste stad met rellen tot gevolg. Deelnemers aan de betogingen demonstreren tegen excessief politiegeweld tegen zwarte mensen, institutioneel racisme en etnisch profileren.

Lees verder

Na de dood van George Floyd is Minneapolis het toneel van demonstraties, brandstichting en plundering. De protesten en rellen sloegen over op andere Amerikaanse steden. President Trump dreigt met het inzetten van het leger.

De protesten krijgen ook elders in de wereld navolging. In Parijs gingen tienduizenden de straat op na de dood van een man die veel weg had van de zaak Floyd.

De massale opkomst voor het protest in Amsterdam overdonderde zowel organisatie als burgemeester Femke Halsema. Het kwam haar op forse kritiek te staan, sommigen vrezen voor een corona-uitbraak. De kans daarop lijkt echter klein.

De discussie rondom de demonstratie op de Dam legt ook de spanningen tussen de lockdown en grondrechten als het demonstratierecht bloot.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden