Meer besmettingen, opnamen en sterfte gemeld, alle coronacijfers stijgen

De belangrijkste coronacijfers van dinsdag: de Nederlandse besmettingscijfers stijgen verder en ook het aantal ziekenhuisopnamen neemt toe. Voor het eerst in een maand zijn meer overledenen gemeld dan een week eerder, maar er overleden nog wel veel minder personen aan corona dan in eerdere golven.

Semina Ajrovic en Serena Frijters
De corona-afdeling in het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam. Beeld Arie Kievit
De corona-afdeling in het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam.Beeld Arie Kievit

Stijging besmettingscijfers door versoepelingen en seizoenseffect

In de afgelopen week zijn dagelijks gemiddeld 3.680 nieuwe coronabesmettingen gerapporteerd, 44 procent meer dan een week eerder. Deze toename lijkt samen te hangen met het versoepelen van de coronamaatregelen eind september en het gebruikelijke seizoenseffect, de ‘herfststijging’, aldus het RIVM. Vooral twintigers en 55-plussers testen vaker positief dan een week eerder, maar de toename is zichtbaar in alle leeftijdsgroepen. In de veiligheidsregio’s IJsselland en Zuid-Holland-Zuid is de bevestigde besmettingsgraad het hoogst, daar werden deze week meer dan 250 besmettingen per 100 duizend inwoners gemeld. Het landelijk gemiddelde is 152. Het percentage van de testen dat positief is stijgt van 10,3 naar 12 procent. Dit betekent dat de toename van het aantal meldingen niet alleen wordt veroorzaakt doordat meer mensen zich laten testen, het virus verspreidt zich daadwerkelijk sneller dan een week geleden.

Meer sterfte gemeld

De coronasterftecijfers lopen deze week weer op, na een maand van stabilisatie en daling. Het RIVM rapporteerde deze week 48 overledenen, vorige week waren dit er nog 24. Hiermee is de gerapporteerde sterfte weer op het niveau van eind augustus. Het aantal gemelde sterfgevallen is nog wel een stuk lager dan in eerdere coronagolven. In januari werden wekelijks ruim 600 sterfgevallen gemeld, sinds eind mei is dit aantal niet meer boven de 100 geweest. De werkelijke sterfte kan hoger zijn, aangezien voor coronasterfte, anders dan voor besmettingen, geen meldingsplicht geldt.

Ziekenhuisbezetting stijgt, wel fors lager dan eerdere pieken

Op dinsdag meldde het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) 99 nieuwe coronapatiënten, het hoogste aantal sinds 28 augustus. Gemiddeld zijn de afgelopen week 73 covid-patiënten per dag opgenomen, van wie 14 op de ic. De ziekenhuisbezetting loopt in een week tijd op van 512 naar 617. Van deze patiënten liggen er 152 op de ic. Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg: ‘We zien het bekende patroon: de besmettingen stijgen alweer een tijdje structureel. We verwachten dat de bezetting aankomende week nog verder zal doorstijgen.’

Het RIVM constateert dat in sommige regio’s relatief meer coronapatiënten in het ziekenhuis terecht komen. Omgerekend naar het aantal inwoners zagen de regio’s Limburg-Noord, Gelderland-Midden, IJsselland en Limburg-Zuid de meeste nieuwe opnamen. Ruim 80 procent van de opgenomen patiënten op de intensive care is niet gevaccineerd, blijkt uit cijfers van het RIVM.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden