Nieuws

Meer besmettingen gemeld in alle leeftijdsgroepen, minder sterfte

Semina Ajrovic en Serena Frijters
De XL vaccinatielocatie Breepark. De GGD’s maken zich op voor een flinke opschaling van het vaccineren. Beeld ANP
De XL vaccinatielocatie Breepark. De GGD’s maken zich op voor een flinke opschaling van het vaccineren.Beeld ANP

Met circa 7.400 meldingen per dag is het aantal dagelijkse positieve testen in minder dan zes weken verdubbeld. De stijging is niet meer alleen te zien bij kinderen en jongeren: het aantal positieve testen neemt toe in alle leeftijdscategorieën. Het wordt weer wat drukker in de ziekenhuizen. Dagelijks worden zo’n 280 nieuwe coronapatiënten opgenomen, de week daarvoor 261. In de Nederlandse ziekenhuizen liggen nu 2.410 patiënten vanwege covid-19, bijna 10 procent meer dan vorige week.

Meer mensen laten zich testen maar ook het percentage positieve testen loopt op, van 8,1 naar 8,5 procent. Gunstige tekenen zijn er ook. De sterftecijfers dalen verder. Deze week rapporteerde het RIVM 171 overledenen, vorige week 223. Bewoners van instellingen voor langdurige zorg, waaronder verpleeghuisbewoners, testen veel minder vaak positief dan een paar weken geleden. Onder 80-plussers, waar de vaccinatiegraad hoog is, neemt het aantal positieve testen minder snel toe dan in andere leeftijdsgroepen. De besmettingscijfers stijgen op weekbasis met 13 procent, vorige week met 16 procent. De toename gaat dus iets minder snel.

Ondanks deze lichtpuntjes meldt het RIVM dat ‘alle wijzers in het rood staan’. Aura Timen, hoofd Centrum Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding bij het RIVM zegt hierover: ‘Dit is vooral een waarschuwing dat de seinen nog steeds op rood staan, zeker nu de paasdagen er aan komen, waarin de behoefte om bij familie te zijn groot is. Vooral de toename van besmettingen bij thuiswonende 70-plussers baart ons zorgen. Dit is een kwetsbare groep waar de vaccinatiegraad nog laag is.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden