Cijfers bij het nieuws

Meer besmettingen gemeld en opnamecijfers stijgen

De belangrijkste coronacijfers van dinsdag: de Nederlandse besmettingscijfers dalen niet meer, en er zijn meer coronapatiënten opgenomen dan vorige week. Het aantal ernstig zieken is nog wel veel lager dan tijdens de coronagolf in juli.

De covid-afdeling in het HMC Westeinde in Den Haag.  Beeld ANP
De covid-afdeling in het HMC Westeinde in Den Haag.Beeld ANP

Kleine toename besmettingscijfers, nog niet uit gevarenzone volgens RIVM

Na een maand van daling stijgen de coronacijfers weer licht. Het RIVM meldt deze week 12.016 positieve testen, 2 procent meer dan een week eerder. ‘We weten natuurlijk dat er de afgelopen tijd meer sociaal contact is geweest’, zegt Aura Timen, hoofd van het Centrum Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding van het RIVM. ‘Een stabilisatie of lichte toename van het aantal coronabesmettingen is dan ook wel te verwachten.’ Ook het jaargetijde heeft invloed aldus Timen: ‘De herfst en winter zijn nou eenmaal gunstig voor virussen.’ Of dit de opmaat is voor een nieuwe golf is volgens haar nog niet te zeggen. ‘Of dit echt een stijgende trend is, wordt volgende week zichtbaar, maar we zijn nog niet uit de gevarenzone en blijven de situatie monitoren’.

De toename van het aantal meldingen komt in ieder geval niet door het testgedrag, het was de afgelopen week juist rustiger in de GGD-teststraten. Per dag laten zo’n 19,5 duizend personen zich testen bij de GGD, 7 procent minder dan vorige week. Ondertussen neemt de drukte bij het ‘Testen voor Toegang’ wel aanzienlijk toe. Deze week lieten 329 duizend personen zich testen voor een coronatoegangsbewijs, bijna tweemaal meer dan vorige week. Slechts bij 338 personen bleek de test positief.

Net als vorige week zijn de meeste besmettingen geconstateerd bij kinderen in de basisschoolleeftijd, hoewel zij wel minder vaak positief testen dan vorige week. In vrijwel alle andere leeftijdsgroepen neemt het aantal meldingen toe, maar nog steeds is de bevestigde besmettingsgraad bij vijftigplussers ver onder het landelijk gemiddelde.

Meer nieuwe coronapatiënten, nu 50 opnamen per dag

Het aantal nieuwe coronapatiënten in het ziekenhuis is deze week hoger dan een week eerder. Dagelijks worden gemiddeld 50 nieuwe patiënten vanwege een coronabesmetting opgenomen in het ziekenhuis, van wie 9 op de intensive care. Het aantal klinische opnamen is ruim 25 procent hoger dan vorige week, het aantal ic-opnamen steeg 5 procent. Dit blijkt uit gegevens van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Aura Timen van het RIVM vindt het te vroeg conclusies te verbinden aan deze cijfers: ‘Het kan zijn dat dit een tijdelijke toename is en de cijfers de komende tijd weer verder dalen’. De opnamecijfers zijn nog steeds een stuk lager dan eind juli, toen werden er dagelijk zo’n 100 nieuwe patiënten opgenomen. De ziekenhuisbezetting is redelijk stabiel. Op dit moment liggen in totaal 483 covid-patiënten in de Nederlandse ziekenhuizen, 8 meer dan vorige week dinsdag. Van deze patiënten zijn er 132 opgenomen op de ic, een week eerder waren dit er 154. Het LCPS verwacht dat de ziekenhuisbezetting op zowel de ic als op gewone verpleegafdelingen de komende tijd min of meer stabiel blijft. Van maandag op dinsdag zijn 82 nieuwe patiënten vanwege covid-19 opgenomen, van wie 17 op de ic. Dit is het hoogste aantal opnamen op een dag sinds 9 september.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden