Meer avonturier dan succesnummer

René Notten werd geboren in het Gelderse Hengelo en, tegen zijn wil, beroemd toen Ajax hem in 1974 van FC Twente wilde overnemen....

VOETBAL was niet zaligmakend voor René Notten, de oud-speler van FC Twente, Ajax en Feyenoord die dinsdag in Oranjestad op 45-jarige leeftijd overleed aan een hartinfarct. Zijn gezin stond ten allen tijde voorop. Hij was er trots op dat hij 25 jaar het leven deelde met dezelfde vrouw, 'want dat komt zelden voor in de voetballerij'.

In januari 1994 vernam Notten dat zijn contract als trainer met Emmen niet zou worden verlengd. Eén van de redenen was de ergernis die zijn vrouw Henriëtte losmaakte bij het Drentse bestuur. Waar man ging, ging vrouw, uit vrije wil en nimmer gedwee. Notten toen in Voetbal International: 'Dingen die mij aangaan, gaan mijn gezin ook aan. Wij zijn een democratisch gezin.'

Zijn vrouw, moeder van drie kinderen, in hetzelfde gesprek: 'De voetballerij is een vrouw- en gezinsonvriendelijke bedrijfstak.' Notten: 'Je privéleven heeft er heel wat onder te lijden. Onze kinderen zijn opgegroeid in Den Haag en opeens moest pappa naar Emmen. Ze zeiden: Emmen, waar ligt dat? Zoiets moet je bespreken. Wij zijn al achttien keer verhuisd.'

De negentiende verhuizing ging naar Aruba en was een noodsprong. In Nederland slaagde Notten er niet in een club te vinden. 'De markt is overvol', zei hij, alvorens in dienst te treden van een veredelde amateurclub. Alleen de clubnaam, River Plate (zoals de veelvoudige Argentijnse kampioen), deed vermoeden dat hij als trainer de weg naar de top was ingeslagen.

Het was echter óók een keuze voor het avontuur. Zijn woning in Nederland, een ruim bemeten, mobiele caravan, duidde eveneens op een avontuurlijke inborst, maar het gezin Notten vond het alleen maar praktisch.

Notten ging het nieuwe nooit uit de weg en op Aruba verbaasde hij zich elk uur. 'De wedstrijden beginnen hier meestal veel te laat. Pas als alle spelers aanwezig zijn, wordt er afgetrapt', zei hij onlangs. Hij schikte zich er met moeite in want zó was hij in Nederland niet opgegroeid. Bij River Plate hield hij het al na een paar maanden voor gezien. Onlangs trad hij als bondscoach in dienst van de Arubaanse bond.

Notten was geen succesvolle trainer en hij slaagde er als assistent-coach bij PEC Zwolle (1984-'88) en FC Den Haag (1988-'92) niet in hoger te grijpen. Buitengesloten voelde hij zich en hij werd naar eigen zeggen gedwongen elders emplooi te vinden.

Zonder schroom solliciteerde hij in 1993 naar een functie als assistent van Beenhakker die op het punt stond naar Saudi-Arabië te vertrekken. Er waren kortstondige contacten met de voetbalbond van Zimbabwe en vaak dook zijn naam op in het geruchtencircuit als een club, meestal een eerste divisie-club, een nieuwe trainer zocht.

Notten was wel een succesvolle voetballer, een middenvelder zonder veel franje met een karakteristieke baard. Hij kwam uit voor zeven clubs, FC Twente, Ajax, Feyenoord, Harelbeke, DS'79, PEC Zwolle en De Graafschap. Vijf maal werd hij gekozen in het Nederlands elftal, steeds door de toenmalige bondscoach Knobel, maar hij haalde wal (het WK van 1974) noch schip (het EK van 1976).

Toch leek zijn loopbaan gouden randen te krijgen toen hij in de zomer van 1974 in het oog van Ajax sprong. Pas in december slaagden FC Twente en Ajax er in overeenstemming over de transfer te bereiken, na een geruchtmakend kort geding.

De Amsterdammers betaalden 550 duizend gulden en schonken FC Twente bovendien een jeugdige Volendamse speler. Nog jaren later verkneukelde FC Twente zich over dat geslaagde staaltje koopmanschap. Arnold Mühren was een erg goede voetballer, René Notten slechts een goede.

Paul Onkenhout

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.