Meer artsen hebben een burn-out

Het afgelopen jaar is het aantal artsen met een burn-out gestegen. Uit gegevens van de artsenorganisatie KNMG blijkt dat in 2005 het aantal overspannen artsen is gestegen van 11 naar 14 procent, aldus de KNMG....

ANP

In de jaren negentig kwam burn-out onder artsen nog veel meer voor. Ongeveer 20 procent had er toen last van. Door de invoering van huisartsenposten, waardoor artsen veel minder vaak avond-, nacht- en weekenddiensten hoefden te draaien, daalde het aantal overspannen dokters de afgelopen jaren tot ongeveer 11 procent.

De artsenorganisatie sluit niet uit dat het kabinetsbeleid de stijging van het aantal overspannen artsen heeft veroorzaakt. De overheid wil dat zorgverzekeraars invloed krijgen op het werk van huisartsen.

Als artsen zuiniger medicijnen voorschrijven en hun patiënten efficiënter behandelen, kan de gezondheidszorg goedkoper worden, zo hoopt het kabinet. Huisartsen voerden in 2005 massaal acties tegen het kabinetsbeleid.

Een andere artsenorganisatie, de LHV, reageert laconiek op de cijfers van de KNMG. Volgens een woordvoerder dateren de percentages uit het begin van 2005, en kunnen er geen stellige conclusies uit worden getrokken.

De LHV heeft niet de indruk dat het aantal gevallen van burn-out onder huisartsen sterk stijgt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden