Meer agenten en marechaussee op internationale treinen

Politieagenten en marechaussees zullen gaan patrouilleren in internationale treinen. Ook op de perrons zal de bewaking worden verscherpt. Dat zei minister Ard  van der Steur van Veiligheid en Justitie zaterdag na een topontmoeting met Europese ministers, zaterdag in Parijs. De top over veiligheid op het spoor was ingelast na de verijdelde aanslag in de Thalys van vorige week. Aan het overleg namen twintig ministers uit negen landen deel.

null Beeld AP
Beeld AP

Tijdens de top werd ook gesproken over verder gaande maatregelen, zoals detectiepoortjes op het station, naar voorbeeld van het vliegverkeer. Vooralsnog vond een meerderheid van de ministers dit een paardenmiddel, zei Van der Steur. 'We proberen een balans te vinden tussen de vrijheid en de veiligheid van de passagiers. Vooralsnog vinden we detectiepoortjes een te zwaar middel. Maar er wordt wel over nagedacht. Er zijn ook landen waar die poortjes al bestaan. Spanje heeft ze ingevoerd na de aanslag in Madrid in 2005', aldus Van der Steur.

Meer kans maakt de invoering van een verplicht treinkaartje op naam voor internationale reizen. Nu kon Thalys-schutter Ayoub el-Khazzani een kaartje aan het loket in Brussel kopen, zonder zich te legitimeren. In oktober zal de raad van transportministers verder praten over dit voorstel, zei Van der Steur.

De aanwezigen bij het topoverleg in Parijs. Beeld AFP
De aanwezigen bij het topoverleg in Parijs.Beeld AFP

Schietpartij Thalys

In de Noord-Franse stad Arras zijn vorige week vrijdag drie mensen gewond geraakt door een schietpartij in de Thalys, die op weg was van Amsterdam naar Parijs. Een man gewapend met een kalasjnikov, een handwapen en meerdere messen opende het vuur.

Schengen

De Europese ministers wilden niet tornen aan het Verdrag van Schengen, dat het vrije verkeer in Europa regelt. 'Schengen is een van de fundamenten van de Europese Unie. Vrij verkeer van personen is heel belangrijk voor de economie, zeker voor een handelsnatie als Nederland', zei Van der Steur.

Ook binnen het kader van Schengen kan de veiligheid worden verbeterd. De ministers spraken af dat de uitwisseling van informatie tussen landen zal worden verbeterd. Maar hoe effectief is dit voornemen? Thalys-schutter El-Khazzani was al bekend bij de inlichtingendiensten, maar werd niet tegen gehouden. Van der Steur: 'De kwaliteit van de informatie zal worden verbeterd. Ook zal zij worden gestandaardiseerd, waardoor zij beter uitwisselbaar is.'

undefined

Profiel schutter

De man die bijna een bloedbad aanrichtte in de trein naar Parijs, was bij de inlichtingendiensten in beeld. Zijn vader had geen idee. Lees hier (+) het profiel van de dader.

Schutter El-Khazzani Beeld afp
Schutter El-KhazzaniBeeld afp

PvdA: 'Maatregelen helpen niet'

De PvdA is niet enthousiast over de nieuwe maatregelen. 'Deze maatregelen helpen natuurlijk niet', zegt PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt in een reactie op maatregelen waarover Europese ministers het zaterdag eens werden in Parijs. 'Het biedt slechts schijnveiligheid.Terroristen hebben oneindig veel doelen.' Ook in mogelijke maatregelen als extra controle van bagage en het op naam stellen van treinkaartjes ziet Recourt niet veel. 'Op deze manier zijn we onze open en vrije samenleving al aardig aan het sluiten. Dat is de eerste winst voor de terroristen.'

Recourt ziet meer in het voorkomen van terrorisme, onder meer door betere samenwerking tussen veiligheidsdiensten. Betere uitwisseling van informatie, zoals minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) en zijn collega's afspraken, valt wel in goede aarde bij de PvdA.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden